Corespondență din SUA: Republicanii pierd în Camera Reprezentanților, dar rămân majoritari în Senat

alegeri_sua.jpg

Democrații preiau controlul Camerei Reprezentanților, Republicanii rămân majoritari în Senat
Democrații preiau controlul Camerei Reprezentanților, Republicanii rămân majoritari în Senat
Image source: 
pixabay.com

Verdictul a venit, în alegerile parlamentare americane, îndată după ora 5 ora României, și a fost cel scontat. În următoarea Legislatură federală Republicanii vor fi minoritari în Cameră dar își vor fi consolidat majoritatea în Senat.

A fost un deznodămiât anticipat dar care s-a lăsat mult așteptat, într-o seară în care lucrurile s-au limpezit lent, pentru unii mult prea lent. James Carville, care a regizat victoria din 1992 a lui Bill Clinton, rezuma starea de spirit prevalentă îndată după orele trei ora României:

„Speranțele că Democrații vor repurta o victorie zdrobitoare s-au risipit. E posibil să fie un scrutin bun pentru ei, și speranța că vor prelua Camera n-a murit. În Florida, ca și în multe alte locuri, se conturează dispute aprige”.

Florida, statul suspansului electoral cronic, nu-și dezmințea reputația, cu dispute pe muchie de cuțit atât pentru Senat cât și pentru postul de guvernator, una dintre cele mai urmărite și mai semnificative curse ale sezonului.

Ora următoare n-a tranșat nici ea mai nimic.  Claire McCaskill, angajată într-una dintre cele nouă sau zece încleștări senatoriale disputate, era și ea în ceață in ce privește deznodământul.

„Habar n-am ce se va întâmpla în seara asta. Prezența la urne a fost fantastică unde aveam nevoie, dar și în părți ale statului care-mi sunt defavorabile, deci orice este posibil”.

Un sondaj realizat de cotidianul Washington Post în chiar ziua scrutinului furniza o explicație a incertitudinii: subiectele determinante pentru opțiunea alegătorilor au fost, la egalitate, 42%, Trump și asigurările medicale. Acesta din urmă înclina balanța în favoarea Democraților, în vreme ce primul îi avantajează pe Republicani, în special în statele sudice. Șansele Demcraților de a reveni în majoritate în Cameră scăzuseră la 65%, de la 84 la sută pe mai tot cuprinsul campaniei, deși reușiseră alternanța în câteva circumscripții cheie, cum ar fi 27 în Florida sau 10 în Virginia. Pe frontul senatorial, Demcrații pierdeau două bătălii cruciale, în Tennessee, stat care va fi reprezentat de o trumpiană dură, Marsha Blackburn, și, încă mai grav pentru ei, în Indiana, stat care figura în coloana lor. Bill Nelson, Democratul în funcție în Florida era în lejer dezavantaj, unul dintre puținele semne bune fiind victoria în Ohio a unui progresist, Sherrod Brown, împotriva căruia Republicanii desfășuraseră o campanie înverșunată.

Toată ceața expectativei s-a risipit după ora 5, cu victorii  camerale în serie ale Democraților în Pennsylvania, New York, Minnesota și Virginia. Șansele de a atinge și depăși numărul magic de 218 au depășit nivelul din campanie, devenind apoi certitudine. Senatul mergea în cealaltă direcție, după înfrângeri in Dakota de Nord și Texas, aceasta din urmă după o prestație peste așteptări a lui Beto O'Rourke, într-un stat istoric extrem de neprielnic Democraților.

„Nu m-am îndoit că Ted Cruz va câștiga, doar diferența de o singură cifră procentuală m-a surprins. Trebuie înțeles că în Texas Republicanii câștigă de obicei la 15-20 de puncte diferență. Să ajungi la un punct-două-trei e o performanță remarcabilă. A pierdut O'Rourke, dar Democrații vor avea o seară fantastică, vor obține peste 10 locuri în plus în Parlamentul statal și vor triumfa în câteva curse pentru Parlamentul federal”, opina Evan Smith, proprietar al unei influente publicații locale.

Precum în Texas, așa și-n restul țării.

Raportul politic de forțe se schimbă dramatic la Washington. Începe o nouă eră, se conturează o nouă realitate pentru ultimii doi ani ani de mandat ai lui Trump.

Cum declara îndată după anunțarea victoriei Nancy  Pelosi, care revine la șefia Parlamentului, rezultatele alegerilor înseamnă restabilirea echilibrului puterilor în stat, a transparenței și încrederii publicului într-o guvernare în interesul general.

Ascultă AICI corespondența din SUA