Dan Dungaciu, despre sancţiunile americane la adresa Iranului: SUA lasă Teheranul să fiarbă în suc propriu

dan_dungaciu_sanctiuni_sua_iran.jpg

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, spune că ţara sa va ocoli sancţiunile SUA (Foto: Reuters/Lisi Niesner/arhivă)
Preşedintele iranian, Hassan Rohani, spune că ţara sa va ocoli sancţiunile SUA (Foto: Reuters/Lisi Niesner/arhivă)

Sancţiunile SUA la adresa Iranului sunt menite să reducă influenţa Teheranului în Orientul Mijlociu. Iată ce declară la RFI directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu.

Noile sancţiuni ale SUA la adresa Iranului, intrate în vigoare luni, dau naştere unui război de uzură, prin care Washingtonul încearcă de fapt să taie aripile regimului Islamic de la Teheran, crede Dan Dungaciu: “În realitate, ce se întâmplă acolo este o încercare a Statelor Unite de a opri un hegemon să se nască, adică să ocupe golul lăsat de ieşirea din scenă a Statului Islamic. Orientul Mijlociu în acest moment nu are un lider, o forţă capabilă să controleze Orientul Mijlociu şi să dicteze regulile jocului. Iranul este cel mai puternic candidat pentru o asemenea poziţie, dată fiind influenţa Iranului din ce în ce mai prezentă şi în Irak, adică influenţa Iranului din ce în ce mai pregnantă în regiunile în care până mai ieri controla Statul Islamic”.

Cercetătorul spune că “în acest moment, asistăm la un joc de aşteptare, care pentru americani este extrem de convenabil: Teheranul trebuie lăsat să fiarbă în suc propriu, până când ajunge în situaţia în care negociază în termenii pe care americanii îi doresc”.

Dan Dungaciu, despre sancţiunile SUA la adresa Iranului