Alegeri în SUA. Aritmetica în Congres este defavorabilă Republicanilor lui Donald Trump

congres_sua.jpg

Republicanii riscă să piardă avantajul de 23 de mandate pe care-l dețin în Cameră și să-și vadă redusă la minimum distanța ce-i desparte de adversarii lor în Senat.
Republicanii riscă să piardă avantajul de 23 de mandate pe care-l dețin în Cameră și să-și vadă redusă la minimum distanța ce-i desparte de adversarii lor în Senat.
Image source: 
pixabay.com

America se prezintă mâine la urne pentru una dintre cele mai disputate și pline de consecințe alegeri ale istoriei sale recente. În joc sunt toate cele 435 de posturi de deputat federal, 35 de fotolii senatoriale, 36 de mandate de guvernator, și mii de demnități elective la nivel statal și local. În cele 34 de state plus capitala care permit votul anticipat, și-au declarat deja opțiunile, până ieri, peste 33 de milioane de alegători, mult peste participarea înregistrată acum patru ani. În rândul tinerilor sub 30 de ani - grup care poate înclina mâine balanța - numărul celor care au depus deja buletinele de vot este de aproape trei ori mai mare decât în 2014.

America este o țară prosperă în pragul unei crize de nervi.

Cu un nivel invidiabil al șomajului, 3,7%, cu o economie care nu încetează să avanseze de 96 de luni, cu o inflație bine strunită și cu o frenetică activitate bursieră la înălțimi amețitoare, țara și-ar fi putut permite, în vremuri normale, un scrutin liniștit sub semnul continuității.

Așa s-ar fi cuvenit, dacă n-ar fi existat, la Casa Albă, un președinte numit Trump, care a tulburat încă o dată apele cu retorica-i panicardă, a schimbat dinamica tradițională a epocilor de prosperitate, care favorizează, firesc, partidul prezidențial.

De această dată, Republicanii riscă să piardă avantajul de 23 de mandate pe care-l dețin în Cameră și să-și vadă redusă la minimum distanța ce-i desparte de adversarii lor în Senat.

“E, fără îndoială, o încercare critică. E clar că dacă pierdem Camera s-a terminat cu programul lui Trump. Dar să nu uităm, bătălia continuă. Brexit-ul și 2016 sunt evenimente legate inextricabil. Doi ani mai târziu, acordul n-a progresat de loc, din cauză că elitele nu-i vor mângâia pe creștet pe muncitorii britanici, felicitindu-i pentru idee și urându-le drum bun. La fel cu Trump, nimeni n-o să-l laude pentru populismul, naționalismul său economic, nimeni n-o să-i dea cale liberă. Cred că baza trumpiană înțelege acest lucru și anticipez că se va prezenta la urne”, declara, la sfârșitul săptămânii trecute Steve Bannon, fostul consilier prezidențial erijat în tribun planetar al cauzei populiste.
 
Aritmetica este, pe frontul cameral, defavorabilă partidului Republican. Circumscripțiile socotite "solid" Republicane (cu peste 95% șanse de victorie) sunt în număr de 135, cincizeci și cinci mai puține decât cele din registrul Democrat.  Din cele 29 de fotolii considerate (nu în toate estimările, desigur) pe muchie de cuțit, 28 sunt ocupate la această oră de Republicani.  În sondajele naționale, "generice", de intenție, Democrații au un avantaj în ușoară scădere dar care se menține la 7 puncte procentuale.

“Cred că subiectul imigrației este în esență un motivant al bazei, în vreme ce starea economiei atârnă greu în opțiunea celor nedeciși. În materie de teme care influențează votul pentru Cameră avem în acest ciclu, pentru prima oară în istorie cred, cinci sau șase la egalitate.  Nu există de astă dată o preocupare mai presus de toate, și asta explică volatilitatea extremă a electoratului”, observa John Rogers, director executiv al Comitetului Național Parlamentar Republican

În rândul Democraților ierarhia motivațiilor electorale este mult mai clară: asigurările medicale figurează constant în fruntea clasamentului îngrijorărilor.

Donald Trump, care a făcut intens campanie în acest an, în duel la distanță cu fostul președinte Obama, a avut efecte contrastante asupra celor care au luptat sub flamura Republicană. Mulți și-au moderat sau chiar negat pozițiile vechi, manifestate prin voturi clare. În oglinzile deformante ale campaniei, unii gropari ai reformei asigurărilor medicale s-au arătat ca îngeri salvatori; corifei ai cauzei anti-imigraționiste precum texanul în exercițiu John Culberson au adoptat, în dezbateri de campanie, un ton brusc moderat.

“Să garantăm siguranța publică, să-i ținem la distanță pe criminali, este parte a misiunii noastre de parlamentar.  Trebuie să păzim granițele, folosind legislația existentă, și să veghem la respectarea legii în interiorul țării. Dar e inadmisibil să spui, cum o face oponenta mea, că trebuie conferit statut legal tuturor celor aflați ilegal în țară. Așa ceva nu este acceptabil”.

Devin Nunes, care-și joacă supraviețuirea politică în circumscripția californiană 22, evită orice mențiune a relațiilor prezidențiale obscure cu Rusia - asupra cărora a refuzat să facă lumină de pe poziția de lider al Comitetului pentru Serviciile de Informații, iar figuri care au fost în fruntea eforturilor de obstrucționare a anchetei procurorului independent recurg , precum Scott Perry în Pennsylvania, la diversiunea parafată de partidul Republican în aceste ultime ore de campanie, că o eventuală victorie Democrată ar putea provoca anarhie și scindare accentuată.

“Avem de ales între două versiuni radical diferite ale viitorului: rezistență sau rezultate, șomaj în scădere, șanse, salarii și acțiuni bursiere în creștere, sau haos și dezbinare”.

Doar epigonii prezidențiali în materie de rasism și xenofobie rămân credinciosi trecutului pre-electoral, inspirați probabil de exemplul  lui Steve King care,  cu afișate aplecări neo-naziste și blam din partea propriului partid pentru vederi suprematiste, păstrează 83% șanse de realegere în circumscripția a 4-a din Iowa.

“Nădăjduiesc că vom sfâșia perdeaua de minciuni, că vom ignora bruiajul, că ne vom aminti cine suntem, cine suntem chemați să fim. Sper că din întunericul politic se va înfiripa, pe tot cuprinsul țării, lumina unui reînnoit angajament civic. Marți puteți vota pentru o politică decentă, onestă, legală și aflată în slujba interesului general”, scanda la un miting electoral din Florida fostul președinte Barack Obama.

Ascultă AICI corespondența din SUA