Brexit: Un acord UE - UK cu privire la frontiera irlandeză e "aproape"

theresa-may-leo-varadkar.jpg

Theresa May și Leo Varadkar
Prim miniștrii UK și Republicii Irlanda, Theresa May și Leo Varadkar, nu doresc o frontieră "hard" după Brexit
Image source: 
https://www.gov.uk

O înțelegere între Marea Britanie și Uniunea Europeană în privința frontierei dintre Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord după ieșirea din UE este foarte aproape, potrivit unor relatări de presă. Acesta este ultimul mare obstacol în calea unui acord final.

"Acordul Brexit secret al lui May" titrează duminicalul Sunday Times, calificând articolul drept exclusivitate și atribuind informațiile unor surse din anturajul prim-ministrului britanic, Theresa May.

Planul cu privire la frontiera irlandeză, singura terestră între Regatul Unit și UE după Brexit la 29 martie 2019, este menit să păstreze Regatul Unit într-o uniune vamală cu UE și să evite o frontieră "hard" după acea dată. 

Potrivit unor surse de la Bruxelles, negociatorul șef al UE, Michel Barnier, ar fi făcut o concesie majoră, acceptând că toate controalele vamale asupra mărfurilor intrate în Marea Britanie prin acea frontieră vor fi făcute în fabrici și magazine, și nu la momentul trecerii frontierei dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord.

Propunerile lui May ar include și o clauză de limitare în timp pentru perioada de tranziție și ar deschide calea unui "viitor parteneriat economic cu UE", care să fie modelat pe acordul de comerț liber încheiat de Uniune cu Canada. 

Sunday Times publică și calendarul preconizat de premierul May pentru acest plan:

  • marți 6 noiembrie - planul este prezentat cabinetului de miniștri;
  • vineri 9 noiembrie - premierul speră să convingă UE că s-au făcut suficiente progrese la negoiceri pentru convocarea unui summit;
  • joi 15 sau joi 22 noiembrie - posibile date pentru un summit UE care să adopte acordul;
  • decembrie -  parlamentul britanic votează asupra acordului UK - UE.

Brexit "Hotel California"

Premierul May a spus deja înaintea acestei aparente deblocări a chestiunii frontierei irlandeze că acordul cu UE este negociat în proporție de 95%.

Theresa May și David DavisDavid Davis este sceptic cu privire la planul Theresei May

 

Dar înainte de a se prezenta în fața liderilor UE, premierul May trebuie să-i convingă pe miniștrii eurosceptici din cabinet și pe deputații eurosceptici din Partidul Conservator pe care ea însăși îl conduce. 

Mulți dintre acești eurosceptici se tem că premierul May este dispusă la concesii prea mari față de UE care vor limita sever libertatea Regatului Unit de a încheia pe viitor acorduri de comerț liber cu alte state și vor impune păstrarea libertății de mișcare a persoanelor, ceea ce ar însemna că britanicii nu și-ar putea recăpăta controlul asupra politicii de imigrație.

Fostul ministru pentru Brexit, David Davis, se întreba într-un articol publicat în același Sunday Times: "Nu cumva suntem împinși către un Brexit Hotel California, în care putem adera, dar nu putem ieși niciodată?"

Premierul May va argumenta însă în fața euroscepticilor și a opoziției Laburiste că respingerea planului ei va însemna un Brexit fără acord, cu consecințe potențial dezastruoase pentru economia britanică după 29 martie 2019, ceea ce oponenții consideră a fi un șantaj. 

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ