Brexit a dat naștere unei îmbulzeli la pașapoarte ale Republicii Irlanda

pasaport_irlanda.jpg

Pașaport al Republicii Irlanda
Circa 150000 de persoane au solicitat pașapoarte irlandeze după referendumul din 23 iunie 2016
Image source: 
https://www.irishnews.com

Temeri cu privire la regimul de călătorie după ieșirea Marii Britanii din Uniuna Europeană a dus la o creștere masivă a a numărului de solicitări de pașapoarte ale Republicii Irlanda. Peste 150000 de persoane au solicitat acest pașaport în ultimii doi ani.

Spectrul unei ieșiri a Marii Britanii din UE pe 29 martie 2019 fără un acord negociat a sporit temerile că cetățenii britanici vor trebui să stea la coadă la controlul de pașapoarte după acea dată, o situație evocată de ministrul imigrației Caroline Nokes. 

"Sperăm să avem acorduri reciproce cu UE. Dar sunt posibile întârzieri pentru persoanele care circulă prin aeroporturi din UE. Perspectiva ca ei să nimerească alături cu călătorii din restul lumii pe aeroporturile din UE nu este nerealistă", a declarat ministrul Nokes la o audiere în fața unei comisii parlamentare. 

Între timp, tot mai multe persoane din Regatul Unit fac cerere de dobândire a cetățeniei Republicii Irlanda. În 2017 peste 80000 de persoane au solicitat pașaport irlandez, față de 63000 în 2016 și 46000 în 2015.

În total, peste 150000 de persoane au făcut cerere de cetățenie a Republicii Irlanda după 23 iunie 2016, dată la care electoratul din Regatul Unit a votat cu 52% la 48% la referendum în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE.

Orice persoană care are un părinte sau bunic irlandez are dreptul să dobândească cetățenia Republicii Irlanda. Președintele Comitetului pentru Brexit din Senatul Republicii Irlanda, Neale Richmond, estima că cel puțin 10% din populația Marii Britanii, deci fără provincia Irlanda de Nord, are dreptul la pașaport irlandez. O astfel de cerere costă 71 de lire sterline.

În același timp a crescut simțitor și numărul rezidenților UE din UK care solicită cetățenia britanică, 42000 în anul încheiat la 30 iunie 2018, în creștere cu 47% față de anul încheiat la 30 iunie 2017.

Negocierile dintre UK și UE sunt blocate, în special datorită statutului frontierei dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, după ieșirea Marii Britanii din UE.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ