Specialist: "Nu cred că oamenilor le pot fi încălcate drepturile doar pentru că o cere Turcia"

erdogan.jpg

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și premierul român, Viorica Dăncilă. Foto: guv.ro

Preşedintele turc anunță că va fi intensificată cooperarea împotriva persoanelor şi instituţiilor din România care au legături cu Mișcarea Gülen. E mesajul comun transmis la finalul întâlnirii de la Ankara dintre preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și premierul român, Viorica Dăncilă.

Ar trebui să-i îngrijoreze pe reprezentanții școlilor turce din România mesajul liderul turc? Istoricul Ionuț Cojocaru, specialist în probleme otomane și turce, este de părere că nu.

Este un mesaj pe care liderul turc îl transmite în orice întâlnire bilaterală, asta nu înseamnă însă că Romania va și lua măsuri concrete împotriva acestor profesori, mai spune istoricul Ionuț Cojocaru.

Sunt atât de multe lucruri în Turcia care contrastează cu drepturile omului, care nu mai sunt respectate, cu libertatea presei, care nu mai există. Și în acest climat premierul Dăncilă a mers la Ankara, este într-un fel bine dacă se pot semna înțelegeri, pentru că trebuie, indiferent de regimul care este în acest moment în Turcia pentru că Turcia este un partener strategic, există acea cooperare militară, acea cooperare la Marea Neagră.

Turcia este principalul nostru investitor după UE, pentru că au trecut de 6 miliarde de dolari și au un target de a ajungte la 10 miliarde de dolari, sunt investiții turcești în România și bineînțeles că acelea trebuie să continue. Însă sunt convins că partea română nu le poate da un răspuns favorabil omologilor turci.

Rep: Deci rămânem la stadiul de declarație și atât?

I.C: Da, pentru că oficialii români chiar se uită cu atenție la această situație și cred că urmăresc în aceste cazuri cum reacționează Germania, Franța, cum reacționează statele puternice din UE.

Și bineînțeles că dacă Germania a refuzat să-i repatrieze pe turcii din Mișcarea Gülen, cu siguranță nu cred că România o va face. Pentru că totuși există anumite reguli de drept în România și nu cred că oamenilor le pot fi ăncălcate drepturile doar pentru că sunt cerute de partea turcă” explică la RFI Ionuț Cojocaru.

Premierul Viorica Dăncilă și-au continuat turneul marți în Emiratele Arabe Unite, unde s-a întâlnit cu premierul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, şi cu preşedintele Autorităţii Maritime a oraşului Dubai, Sultan Ahmed Bin Sulayem, în vizita oficială pe care o desfăşoară premierul zilele acestea în Emirate.