China și Rusia - puteri revizioniste (Strategia de Apărare a SUA)

navy_1.jpg

Statele Unite se vor concentra pe reconstruirea capabilităţilor militare
Statele Unite se vor concentra pe reconstruirea capabilităţilor militare
Image source: 
Navy Live

Statele Unite vor suplimenta capacităţile militare, inclusiv prin dezvoltarea arsenalului nuclear şi a sistemelor antirachetă, pentru contracararea riscurilor globale reprezentate mai ales de China şi Rusia, anunță secretarul american al Apărării.

Administraţia Donald Trump este preocupată de ”puteri revizioniste” precum China şi Rusia, dar şi de ameninţările generate de regimurile din Iran, Coreea de Nord şi de organizaţii teroriste, spune secretarul american al apărării, care a detaliat spunând că ”strategia SUA de Apărare Naţională observă existenţa unui mediu de securitate internaţională din ce în ce mai complex, marcat de provocări deschise asupra ordinii internaţionale libere şi de reapariţia competiţiei strategice pe termen lung între naţiuni”. ”Aceste schimbări necesită o conştientizare clară a ameninţărilor cu care ne confruntăm, a schimbării caracterului tipurilor de conflict; este nevoie de transformarea activităţilor Departamentului Apărării”, explică James Mattis.

”Principala provocare la adresa prosperităţii şi securităţii Statelor Unite este reprezentată de reapariţia competiţiei strategice, de lungă durată, din partea a ceea ce Strategia pentru Securitate Naţională consideră a fi puteri revizioniste. Este din ce în ce mai evident că naţiuni precum China şi Rusia vor să configureze o lume compatibilă cu propriul model autoritarist - prin obţinerea autorităţii de blocare a deciziilor de tip economic, diplomatic şi de securitate ale altor ţări”, a subliniat Mattis în prezentarea Strategiei de Apărare Naţională.

”China foloseşte modernizarea militară, operaţiunile de influenţare şi tacticile economice ca instrumente pentru a forţa statele vecine să reconfigureze regiunea indo-pacifică. În plus, va încerca să limiteze capacităţile SUA, pentru a deveni principala putere globală în viitor”, subliniază James Mattis.

”La rândul său, Rusia vrea să aibă autoritate decizională asupra naţiunilor situate la periferia sa la nivel guvernamental, economic şi diplomatic, pentru a afecta Alianţa Nord-Atlantică şi a schimba în favoarea sa structurile de securitate şi cele economice din Europa şi din Orientul Mijlociu”, se arată în Strategia SUA de Apărare Naţională.

O altă provocare este reprezentată de slăbirea ordinii internaţionale postbelice. Potrivit Pentagonului, regimurile din Coreea de Nord şi Iran, care nu se conformează normelor internaţionale, prezintă riscuri prin finanţarea terorismului şi prin încercările de a fabrica arme atomice.

Drept răspuns, Statele Unite se vor concentra pe reconstruirea capabilităţilor militare, prin dobândirea unor capabilităţi ofensive şi agresive, pe consolidarea alianţelor internaţionale şi pe creşterea performanţelor Departamentului Apărării. Vor fi modernizate capacităţile militare - forţele nucleare, forţele spaţiale şi cibernetice, instrumentele de comandă, control şi recunoaştere, apărarea antibalistică şi sistemele militare autonome, bazate pe inteligenţă artificială.

În acest timp, cotidianul Financial Times scrie că vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a lansat un Război Rece împotriva Chinei.

”În campania electorală, Donald Trump a acuzat China de «violarea» Americii. După câteva luni în care au fost făcuţi paşi mici, Administraţia de la Washington avertizează acum că va riposta puternic pe toate fronturile şi va câştiga. Ideea centrală a vicepreşedintelui Mike Pence este că foştii preşedinţi americani Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama au interpretat greşit în mod fundamental provocarea reprezentată de China. Naţiunea pe care ei au îmbrăţişat-o ca fiind «partener strategic» este de fapt «concurent strategic», «rival», chiar «adversar»”, comentează Financial Times.

Un oficial chinez de rang înalt a declarat, sub protecţia anonimatului, că Beijingul este ”perplex” după afirmaţiile vicepreşedintelui SUA Mike Pence.