Evrei în partidul naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD)

dimitri_schulz_antisemitismus_bekampfen_fb_10-9-18.png

Evrei în partidul naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD)
Evrei în partidul naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD)

Dimitri Schulz, născut într-o familie iudeo-germană, în fosta Uniune Sovietică, este iniţiatorul grupului intitulat: „Evrei în Alternativa pentru Germania” (AfD). Fondarea oficială a controversatei organizaţii evreieşti, afiliată partidului eurosceptic şi anti-musulman Alternativa pentr Germania, va avea loc duminică în capitala land-ului Hessa, în Wiesbaden. Iniţiativa lui Schulz a stîrnit un val de critici din partea unor organizaţii evreieşti.

 

Pregătirile pentru înfiinţarea asociaţiei „Evrei în Alternativa pentru Germania (AfD) – prescurtat JafD – s-au încheiat. Duminică va avea loc şedinţa de fondare. Decizia ceva mai veche a unui grup de evrei de a activa tocmai în cadrul partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Grermania (AfD) a fost primită cu surprindere şi a fost însoţită de numeroase critici, venite din partea Consiliului Central al Evreilor din Germania. Un adevărat şoc a produs apoi ştirea că un grup de iniţiativă va înfiinţa asociaţia care-şi spune „Evrei în Alternativa pentru Germania”. Criticii s-au întrebat cum de este posibil ca iniţiatorii să ignore ieşirile antisemite şi negaţioniste ale unor lideri ai Alternativei, ca de exemplu, Björn Höcke.

Acesta a spus anul trecut că Memorialul Holocaustului de la Berlin este un „memorial al ruşinii”.

Relativizînd dictatura naţional-socialistă, co-preşedintele grupului parlamentar AfD, Alexander Gauland, a spus astă vară că în decursul a 1.000 de ani de succese ale istoriei germane, Hitler şi perioada nazistă constituie doar un „găinaţ” (adică un excrement de pasăre).

Se pare că astfel de declaraţii scandaloase nu-l impresionează deloc pe Dimitri Schulz, un militant pentru aşa numita „familie tradiţională” şi activist ultraconservator care pledează pentru introducerea modelului de impozit pe venit, practicat în România. El este, de fapt, iniţiatorul principal al asociaţiei evreilor din cadrul AfD. A reuşit să convingă şi pe alţi evrei să adere şi să susţina linia politică naţional-conservatoare şi ideologică eurosceptică şi anti-musulmană a AfD.

Potrivit unui sondaj din septembrie, Alternativa pentru Germania se află pe locul doi în preferinţele electoratului (pentru AfD ar vota 18 la sută din electorat, pentru Uniunea Creştin-Democrată 28 la sută şi pentru Partidul Social-Democat 17 la sută).

Într-un interviu răspîndit pe reţelele de socializare şi într-o cuvîntare ţinută la congresul regional AfD din landul Hessen, Schulz, în vîrstă de 31 de ani, şi-a prezentat autobiografa, amintind că s-a născut în fosta Uniune Sovietică într-o familie iudeo-creştină, că a venit în Germania cînd avea vîrsta de 2 ani, că este inginer mecanic, că din 2014 este membru AfD, că este membru în consiliul orăşenesc din Wiesbaden, iar înaintea alegerilor parlamentare de anul trecut a activat în cadrul aşa numitei „Comunităţi de interese a germanilor, originari din Rusia” afiliată AfD.

(Există un paralelism evident între această „comunitate” a germanilor din Rusia – „Interessengemeinschaft der Russlanddeutschen – IgdRD – şi al asociaţiei evreilor din cadrul AfD. Cadrele şi liderii celor două grupări provin din fosta Uniune Sovietică.)

Schulz a explicat în interviul citat că a aderat la AfD pentru că Uniunea Creştin-Democrată (CDU) s-a „deplasat spre stînga” spectrului politic şi ar fi  abandonat „valorile creştine”. Schulz mai spune că el împărtăşeşte „valorile Bibliei” pe care le-a regăsit în AfD. În consecinţă, AfD i-a devenit „patria politică”.

Utilizînd discursul grupurilor radicale, Schulz a afirmat că pentru el contează valorile tradiţionale pe care, în opinia lui, le respectă numai Alternativa pentru Germania (AfD).

El descrie formaţiunea drept singurul partid care se opune „sexualizării premature” a copiilor şi, precum s-a exprimat, „nebuniei genderiste”. Tot el susţine că AfD luptă convingător pentru impunerea valorilor iudeo-creştine.

La congresul regional AfD, din land-ul Hessen, Schulz a spus că Germania trebuie eliberată de hegemonia generaţiei de la 1968, cerînd reinstaurarea virtuţilor germane, reabilitarea patriotismului şi a termenului de „patrie”, cît şi contracararea ameninţării de către migranţi.

N-au lipsit din cuvîntarea sa nici tezele revizionismului istoric, relativizînd vinovăţia germanilor pentru ceea ce s-a întîmplat în timpul ultimului război mondial.

La fondarea oficială a grupului „Evreii în AfD” va participa şi Erika Steinbach, fosta şefă a Uniunii Izgoniţilor Germani din Europa de est (condusă astăzi de Bernd Fabritius, originar din România) care a demisionat din Uniunea Creştin-Democrată şi care e directoarea Fundaţiei AfD, „Erasmus”.

Într-o declaraţie semnată de mai multe organizaţii evreieşti, publicată în revista „Jalta”, se avertizează faţă de Alternativa pentru Germania. Partidul naţionalist-autoritar este descris în declaraţia citată ca o ameninţare pentru minorităţi, pentru democraţie, cît şi pentru evrei şi migr

 

 

 

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok