Viorica Dăncilă, în PE: Nu am venit aici pentru a da socoteală; românii iubesc acest Guvern

viorica_dancila_pe_socoteala.jpg

Viorica Dăncilă: Nu am văzut nimic despre protocoalele secrete în MCV (Sursa foto: gov.ro)
Viorica Dăncilă: Nu am văzut nimic despre protocoalele secrete în MCV (Sursa foto: gov.ro)

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri în plenul Parlamentului European că justiţia trebuie să fie corectă pentru cetăţeni.

ACTUALIZARE 7: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea: "Vreau să o felicit cu toată forţa pe doamna prim-ministru Viorica Dăncilă pentru prestaţia de azi, pentru poziţia pe care a avut-o şi pentru demnitatea cu care a apărat poziţia României şi imaginea României în Parlamentul European. Am urmărit şi dezbaterea din Comisia LIBE şi intervenţiile de astăzi. Şi unii colegi ai noştri au spus şi unii colegi de la ALDE şi de la alte grupuri şi din alte ţări, cred că ceea ce e important să se întâmple-şi noi am solicitat mereu asta-este să se construiască un dialog, dar să nu fie un dialog într-o singură direcţie, trebuie ascultate argumentele fiecărei ţări, în cazul nostru România. Nu cred că trebuie date sentinţe, pentru că există o campanie mai bună de manipulare sau o campanie mai agresivă dintr-o anumită parte".

 

ACTUALIZARE 6: Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, o felicită pe Viorica Dăncilă, pentru prestaţia din PE: "Aş vrea să salut şi să îi transmit doamnei prim-ministru aprecieri pentru modul în care s-a prezentat, care îi face cinste şi face cinste României. Aş vrea să văd şi alţi români în măsură să prezinte şi să promoveze şi să apere până la urmă imaginea şi interesele României cum a făcut-o doamna prim-ministru Viorica Dăncilă astăzi. Bravo ei, s-a prezentat foarte bine!".

 

ACTUALIZARE 5: Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, la finalul dezbaterii despre România din PE: "În cazul în care Comisia trebuie să fie extrem de brutală pentru evaluare, o vom face. Nu este o ameninţare, noi suntem gardienii tratatelor şi ne luăm acest rol în serios (...). Dacă ne uităm unde a ajuns acum România, s-au făcut progrese enorme. De ce mă îngrijorează lucrurile astăzi? Pentru că pe ultima sută de metri a acestui maraton, riscăm să nu trecem linia de sosire, astfel încât statul de drept să fie ireversibil şi riscăm să mergem în direcţia opusă".

 

ACTUALIZARE 4: Premierul Viorica Dăncilă, către eurodeputata Monica Macovei: ”Doamna Macovei, ştiu despre dezinformările dvs.. Acest Guvern pe care îl criticaţi atât de des a adus o creştere economică de 7% şi de aceea românii îl iubesc”.

Premierul Viorica Dăncilă, în plenul PE (Sursa foto: gov.ro)
Premierul Viorica Dăncilă, în plenul PE (Sursa foto: gov.ro)

 

ACTUALIZARE 3: Esteban González Pons, europarlamentar PPE: "Românii s-au luptat pentru democraţie, sunt un popor decent şi curajos. Îi ignoraţi, doamnă, de ce nu vreţi să vă ascultaţi poporul? Ce interese ascunse colcăie în spatele Guvernului dumneavoastră? Acest Parlament vrea să ştie aceste lucruri. Ascultaţi-vă poporul, românii vor doar transparenţă şi integritate".

 

ACTUALIZARE 2: Viorica Dăncilă, despre mitingul din 10 august: ”Nu pot accepta sub nici o formă ca Jandarmeria să fie acuzată de acţiuni practicate peste tot în Europa. Vă cer să nu interziceţi României ceea ce este permis în alte state UE. Vrem să fim parteneri egali, nimeni niciodată nu va putea întoarce România din parcursul său european”.

 

ACTUALIZARE 1: Premierul Viorica Dăncilă: ”Nu am venit să dau socoteală, am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer acelaşi respect pentru poporul român. Pentru cine vrem să construim un sistem de justiţie viabil în România: pentru MCV, pentru politicieni? Nu, vrem să facem o justiţie independentă pentru cetăţeni. De la cetăţeni trebuie să înceapă orice discuţie”.

 

Şefa Executivului de la Bucureşti: “Este legitim să ne întrebăm în ce fel i-a apărat MCV pe români în încălcarea drepturilor lor. Nu am văzut nimic despre protocoalele secrete în MCV, despre încălcarea drepturilor cetățenilor, nu se vede cum erau șantajați martorii, cum erau făcute interceptările. Cer oficial să ni se spună cine a furnizat datele și a redactat rapoartele MCV și a omis aceste realități de neconceput în UE (…). V-am informat pe toți despre abuzurile din România, de acum nu se va mai putea vorbi despre justiția din România, fără să se discute și despre aceste lucruri. Puneți-vă aceste întrebări înainte de a ridica piatra”.

 

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans: "Consiliul European a adoptat un raport în martie, dar şi raportul Comisiei de la Veneţia a fost extrem de critic. A făcut o serie de recomandări. Ştiu că Parlamentul va fi extrem de atent la acest aviz, dar este clar că Parlamentul nu a dat semne că răspunde acestor recomandări".