Alina Gorghiu: PNL va participa la şedinţa Comisiei Iordache. PSD să explice graba şi disperarea sa

Alina Gorghiu nu crede în sinceritatea PSD-ALDE în privința respingerii amnistiei și grațierii (Sursa foto: site PNL)

Sistemul judiciar va fi blocat de modificările operate de PSD la legile justiţiei, declară la RFI senatoarea PNL Alina Gorghiu, membră a Comisiei Iordache. Preşedintele acestui for parlamentar a anunţat marţi că a convocat o şedinţă a comisiei pentru săptămâna viitoare, pentru a corela legile cu opiniile Comisiei de la Veneţia.

În opinia senatoarei Alina Gorghiu, „e o temă cât se poate de serioasă, dacă nu ar anunţat-o public domnul deputat Iordache. Din gura domniei sale pare o grabă şi o disperare pe care PSD văd că nu vrea să o explice. Cred că am spus eu, PNL, ceilalţi colegi ai mei, de vreo sută de ori că Parlamentul României trebuie să aştepte raportul final al Comisiei de la Veneţia şi abia apoi să finalizăm procedura legislativă”.

Liberala consideră că „domnul Iordache ca voce a PSD arată încă o dată că nu doreşte să colaboreze cu Comisia de la Veneţia în privinţa acestor propuneri legislative, pentru că altfel ar fi pus pe hold o perioadă, câteva luni, aceste legi şi aştepta raportul, care ştim cum va suna, pentru că l-am văzut pe cel prealabil”.

 

„Vom avea un sistem judiciar blocat”

 

Alina Gorghiu comentează şi statutul magistraţilor, declarat constituţional de CCR, document ce permite între altele pensionarea anticipată a magistraţilor: „Această schemă de pensionare anticipată va avea un impact negativ asupra funcţionării sistemului. Se vor pensiona un număr extrem de mare de magistraţi pe această prevedere. Forumul Judecătorilor din România estima undeva la 80% din judecătorii ÎCCJ şi un procent la fel de mare pe restul instanţelor din România. Deci vom avea un sistem judiciar blocat”.

Senatoarea anunţă că PNL va depune amendamente la legile justiţiei: „Noi, PNL-ul vom avea amendamente care să reţină aspectele criticate de experţii Comisiei de la Veneţia în raportul preliminar. Sigur, o să insistăm să se aştepte raportul final, pentru că acela va fi mult mai detaliat”.

„Voi participa la această întrunire şi eu şi colegii mei. O să le spunem domnului Iordache şi colegilor din PSD că au ajuns exact în punctul în care am anticipat că se va ajunge. Constatăm că s-a insistat în grabă pe nişte legi care sunt prost croite şi nu vorbesc neapărat din punct de vedere constituţional (...), însă evident că avem o problemă de impactare a sistemului judiciar şi o problemă de funcţionare a justiţiei, câtă vreme aceste dispoziţii afectează în principal independenţa magistraţilor sau a altor instituţii din sistem”, conchide Alina Gorghiu.

 
Alina Gorghiu, despre Comisia Iordache