Manuel Valls: Vreau să fiu viitorul primar al Barcelonei

valls.jpg

Manuel Valls: Vreau să fiu viitorul primar al Barcelonei
Manuel Valls: Vreau să fiu viitorul primar al Barcelonei
Image source: 
Facebook / Manuel Valls

În cele din urmă zvonurile s-au confirmat, fostul premier francez, Manuel Valls, și-a anunțat marți seara candidatura pentru funcția de primar al Barcelonei. În acest fel, Valls se poziționează oficial pe scena politică catalană, vizând cursa electorală a alegerilor locale din primăvara anului viitor. 

Actul oficial, care a avut loc în Centrul pentru Cultura Contemporană al capitalei catalane, neîncăpător pentru numărul mare de simpatizanți și jurnaliști care au fost prezenți, a produs o maximă expectativă mediatică, în sală se aflau peste  30 de camere de televiziune iar mulți dintre cei peste 100 de jurnaliști acreditați au trebuit să asculte discursul lui Manuel Valls pe coridoarele Centrului.

„Am luat o decizie, vreau să fiu următorul primar al Barcelonei” şi-a început fostul premier francez discursul, în care a alternat mesaje în spaniolă și în catalană, invocând principalele atuuri ale candidaturii sale: sorgintea catalană, educația liberală şi ampla experiență politică de primar, ministru de interne şi premier în țara vecină.

În continuare, fostul premier francez a ținut să sublinieze că, pentru a se putea dedica întru totul acestei curse electorale, va renunța la toate  responsabilitățile politice pe care încă le mai are în Franța, dar în același timp a ţinut să mulţumească pentru şansa pe care țară vecină i-a oferit-o la nivel social şi politic.

Manuel Valls va participa ca independent la alegerile din mai 2018, ca un "antidot împotriva populismului", cum i-a plăcut să se autodefinească.  Candidatura lui va fi susținută de o platformă electorală care va avea drept punct principal de sprijin partidul Ciudadanos, câștigătorul alegerilor catalane din decembrie 2017, dreapta emergentă spaniolă care a acceptat să-și diminueze protagonismul electoral pentru a-i face loc lui Manuel Valls, cel de la care se așteaptă că va avea puterea să coaguleze sinergia forțelor unioniste, a așa numiților constituționaliști care se opun mișcării secesioniste. 

Dar fostul premier francez speră să adune și mai mult sprijin în jurul acestei candidaturi, motiv pentru care i-a invitat pe socialiștii catalani să i se alăture, însă aceștia, ca şi popularii catalani, cele două importante formațiuni unioniste au refuzat aceasta perspectiva electorală, ba mai mult, liderul socialiștilor din capitala catalană avertiza că Barcelona riscă să devină un câmp de bătaie al „carierelor politice frustrate”, o reacție asemănătoare cu cea a liderului de la Catalunya En Comú, filiala catalană a celor de la PODEMOS, care de asemenea avertiza că „Barcelona nu poate fi locul de refugiu al unei cariere politice frustrate ca cea a dlui. Manuel Valls”.   

Nici reacția președintelui catalan Quim Torra nu s-a lăsat mult aşteptată și chiar înainte de desfășurarea actului oficial de marți seara i-a reamintit fostului premier francez comentariile ostile făcute față de mișcarea secesionistă, drept pentru care i-a urat, pe un ton plin de ironie, ca această candidatură să se transforme  într-un important eșec politic, deși pe de altă parte a evocat la modul cel mai elogios figura altor membri ai familiei Valls care s-au identificat de-a lungul timpului cu mișcarea catalană pentru independență.

 
Ascultă AICI corespondența din Spania