Migrația: summitul de la Salzburg își prevede eșecul

4ad2eb66-f3e8-344d-a240-07ba3573d685.jpg

Tusk Salzburg
Donald Tusk, presedintele UE, primit de presedintia austriaca a UE la Salzburg
Image source: 
Europea Union

Migrația și Brexit, iată două teme centrale pe agenda liderilor UE reuniți astăzi și mâine la Salzburg, in Austria care deține acum președinția UE. Un val de simpatie anti-migrație s-ar putea degaja din aceste discuții conduse de politicieni austrieci ostili migrației care găsesc o coardă sensibilă în acest sens in Ungaria, Polonia și în alte state UE. 

« Centrele controlate », eufemism pentru centre închise, sunt o idee italo-franceză scoasă din mâneca în luna iunie în plină criză provocată de transportarea migranților de către vasul Aquarius.

Modalitatea ca aceste centre de primire de unde migranții să nu poată pleca, dar care să nici nu fie inumane și în același timp să nu fie considerate pe teritoriul UE este una greu de pus în practică.

UE a cochetat și cu ideea stabilirii unor centre similare în nordul Africii, dar deja a primit un refuz din partea acestor țări. 

Politicienii europeni sunt în până de idei și jonglează cu diferite concepte hilare: acorduri cu un partener democratic ca Egiptul, propuneri făcute Tunisiei fără ca aceasta să fie la curent, migranti primiți în UE fără ca de fapt să fie în UE. 

Această tatonare a problemei , pe care Comisia Europeană încearcă s-o minimalizeze de frica populismului crescând în unele state membre, nu are de fapt nicio rezolvare în lipsa unei politici comune europene de azil și imigrație. 

La Salzburg, liderii UE ar putea da unda verde unui mandat sporit pentru Frontex și se vor apleca asupra ideii de a transforma Biroul de susținere pentru azil în Agenție pentru azil. Transformarea i-ar aduce mai multi bani (55 de milioane de euro pe an) și mai multă putere de a interveni pe teren. 

Dar chiar și așa, migrația nu poate fi conținută atât timp cât UE nu a reușit să facă acorduri viabile cu țările de origine a fenomenului și nu a reușit să combată eficient rețelele de traficanți. 

Acestea ar putea fi cu adevărat descurajate doar de o politică  comună care ar filtra nevoia de migranti făcând astfel imposibilă orice tentativă de intrare ilegală. 

Brexit este și el pe agenda: negocierile par blocate de câtva luni iar termenul care expira în octombrie nu va fi respectat. Liderii UE ar putea decide acum organizarea unui alt summit destinat doar Brexitului la jumătatea lunii noiembrie.