Am întrebat-o pe Renate Weber de ce a votat în favoarea Ungariei în Parlamentul European

Parlamentul European va adopta în sesiunea din 22 - 25 octombrie o rezoluţie pe tema situaţiei din România: posibile incalcari ale statului de drept , modificari ale legilor justitiei si reprimarea violenta a manifestantilor din 10 august. Premierul Viorica Dăncilă va fi invitată la dezbatere.
“ In Romania lucrul care trebuie sa ne ingrijoreze cel mai mult este legat de cum a fost posibil ca in ultimii ani SRI sa penetreze viata politica si actul de justitie”. Este opinia europarlamentarului ALDE Renate Weber care miercuri a votat impotriva declansarii articolului 7 in cazul Ungariei, careia i se imputa tot indepartarea de la normele democratice si ale statului de drept. Eurodeputatul sustine pe de alta parte ca nici nu poate fi vorba de o amnistie si gratiere generala, cu referire evident la informatiile ca puterea de la Bucuresti ar pregati o ordonanta de urgenta in acest sens.

 

 La RFI, eurodeputatul si-a explicat  punctele de vedere. Mai intai votul privind guvernul maghiar:

Renate Weber: Nu am votat în favoarea Ungariei. Am votat împotriva raportului care cerea aplicarea articolului 7. Sub nicio formă eu nu susțin guvernul domnului Orban. Chiar sunt de acord cu lucrurile constatate în raport, lucrurile foarte serioase, grave, pe care le-a făcut guvernul Orban de-a lungul timpului. Pe de altă parte, dezbaterea privind Ungaria este în Parlamentul European de vreo 7 ani. În toți acești ani, Manfred Weber, personal și grupul popularilor europeni l-au ținut pe Orban și pe guvernul lui în brațe atât de mult încât cred că el a ajuns să creadă că poate să facă orice în țara lui. Domnul Manfred Weber dorește să ajungă președintele Comisiei Europene și a obținut suținerea din partea Angelei Merkel la schimb cu lăsarea din brațe a Ungariei. Noi, de fapt, am ajuns la votul de ieri strict pentru faptul că un personaj din fruntea grupului popularilor europeni vrea să își facă propriile jocuri. În condițiile acestea, eu, personal, nu sunt dispusă să fac jocurile murdare ale lui Manfred Weber. A mai făcut ceva. A dat la schimb Ungaria pe România. Manfred Weber, în jocul lui murdar de a-l trăda pe Orban, pe care l-a ținut în brațe până acum, vine acum cu solicitări și tot felul de susțineri în legătură cu România. Vrea dezbatere, România nu are ce să caute în Schengen. Repet, acestea sunt jocuri murdare ale domnului Manfred Weber. El le poate face, dar eu nu pot să îi dau un vot pentru ele.

Reporter: Vorbiți de o ipocrizie politică și de jocuri politice în Parlamentul European, dar, în esență, problema Ungariei rămâne. O admiteți și dumneavoastră. Și în egală măsură și România pare că are o problemă de credibilitate, nu numai în ochii domnului Weber. Sacrificați sau vă redirecționați un vot doar pentru că apărați un principiu politic?

R.W: Eu știu ce se întâmplă în Ungaria. Condamn cu maximă fermitate măsurile luate de guvernul Orban de-a lungul timpului, dar nu vreau să intru în acest joc ipocrit. Mai ales când l-am văzut pe Manfred Weber două zile la rând menționând România, și în timpul dezbaterii pe Ungaria, dar și în ziua votului, când s-a referit la faptul că Bulgaria și Croația trebuie să intre în Schengen, dar România mai are de făcut ceva.

Rep: Dar personal, ceea ce se întâmplă în România vă îngrijorează?

R.W: În România sunt lucruri care, într-adevăr, trebuie să ne îngrijoreze pe toți. Sunt multe lucruri care trebuie corectate. Dar eu continui să spun că lucrurile care trebuie să ne îngrijoreze cel mai mult și mai mult este cum a fost posibil ca vreme de 9 ani, din 2009 până acum, ca Serviciul Român de Informații să penetreze de asemenea manieră și viața politică și actul de justiție în România, să fie, practic, cel care controlează viața din România. Așa ceva nici pe timpul lui Ceaușescu nu am văzut. 

Rep: Am ajuns de la Serviciul Român de Informații și protocoale la discuții în spațiul public despre amnistie și grațiere în masă. 

R.W: Eu, aici, am cu totul o altă părere. Nu avem de ce să avem chestiunile acestea cu amnistia. Sinceră să fiu, nu știu de ce se discută de amnistie. Dar, nici amnistia, nici grațierea nu sunt soluția pentru a înlătura efectele acestor protocoale. Sincer cred că acest lucru trebui făcut pentru fiecare caz în parte. În opinia mea, nu se poate printr-o chestiune generală de legislație. Este necesară o modificare a articolului care permite revizuirea și fiecare caz în parte trebuie analizat de o instanță de judecată.

Rep: România o poate lua pe urmele Ungariei, așa cum susțtin unele voci? 

R.W: Categoric nu. Știu foarte bine ce a însemnat în Ungaria să afectezi independența judecătorilor. Iertați-mă, dar nu este cazul în România. 

Logica de campanile electorală: Cum explică Renate Weber declarațiile controversate din ultima vreme referitoare la  Parteneriatul Strategic cu SUA? 

Acultă AICI interviul integral: