Suspecții în atentatul Skripal "insultă memoria victimelor"

suspecti_skripal.jpg

Ruslan Boșirov și Alexander Petrov intervievați de RT
Ruslan Boshirov și Alexander Petrov și-au declarat neviovăția la RT
Sursa imaginii: 
The Guardian

Guvernul britanic a calificat drept "o insultă la adresa victimelor" afirmațiile celor doi suspecți de tentativa de asasinat împotriva unui fost spion rus refugiat în Marea Britanie. Cei doi au afirmat pe canalul rusesc RT că erau turiști și nu au avut nimic de a face cu Serghei Skripal. 

Purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a calificat interviul pe canalul finanțat de Kremlin drept "minciuni și invenții strigătoare care insultă inteligența publicului". 

"Mai important, acestea sunt profund jignitoare pentru victimele și apropiații lor ai acestui atac oribil. Din nefericire, este ce ne-am obișnuit să ne așteptăm" a mai spus purtătorul de cuvânt.

Cei doi bărbați, care s-au prezentat drept Ruslan Boșirov și Alexander Petrov, au spus la RT, canalul TV internațional finanțat de Federația Rusă, că au vizitat în calitate de turiști catedrala din localitatea Salisbury situată în sudul Angliei.

Imagini de pe camere

Boșirov și Petrov păreau să semene cu bărbații din cadrele luate din înregistrări video de pe circuit închis din Salisbury publicate de poliția britanică în cadrul investigației în cazul tentativei de omor împotriva fostului agent rus Serghei Skripal și a fiicei sale Yulia pe data de 4 martie anul acesta.

Boșirov și Petrov la SalisburyBoșirov și Petrov au recunoscut că sunt cei filmați la Salisbury (foto: Getty Images)

Ei au recunoscut în interviu că erau cei înfățișați în imaginile video, dar au negat că ar avea de a face cu tentativa de asasinat.

"Prietenii noștri ne sugerau de mult timp să vizităm acest minunat oraș", a spus cel care s-a prezentat drept Petrov. 

"Este faimoasa Catedrală din Salisbury, renumită nu numai în Europa, ci și în întreaga lume. Este renumită pentru turnul înalt de 123 de metri, este renumită pentru orologiul său, primul care a fost creat vreodată în lume, care încă funcționează", a adăugat cel care s-a prezentat drept Boșirov. 

În interviu, Boșirov a respins acuzația că ar fi introdus substanța toxică într-o sticlă de parfum Nina Ricci, spunând că e ridicol ca bărbați normali să umble cu sticle de parfum de femeie după ei.

Scandal diplomatic

Cei doi, care au fost inculpați în lipsă pentru conspirație la tentativă de omor de autortățile britance săptămâna trecută, au afirmat în interviu că au fost la Salisbury în zilele de 2 și 3 martie și că e posibil să fi fost în apropierea casei unde locuiau Skripal și fiica sa dar că nu știau unde se află aceasta.

Sergei Skripal și fiica sa Yulia
Sergei Skripal și fiica sa Yulia sunt în continuare în stare gravă în spital
Sursa imaginii: 

Serghei Skripal și fiica sa Yulia au fost ținta unui atentat cu gaze neurotoxice

 

Săptămâna trecută președintele Rusiei, Vladmir Putin, îi îndemnase pe suspecți să-și dezvăluie identitatea adăugând că ei erau nevinovați, spunând că cei doi erau "civili" și nu aveau nicio legătură cu serviciile secrete ruse, așa cum susțin autoritățile britanice.

Tentativa de asasinare a celor doi Skripal din luna martie cu gazul Noviciok care a fost sintetizat în URSS în anii '70, după cum susțin autoritățile britanice, a provocat o criză diplomatică în relațiile dintre Marea Britanie și Federația Rusă și a dus la cea mai mare expulzare reciprocă de diplomați între Rusia și statele din Uniunea Europeană și NATO. 

Rusia a negat orice implicare în tentativa de asasinare a lui Skripal și a fiicei sale. Cei doi au supraviețuit atacului cu gaze neurotoxice, care au afectat și un cuplu britanic ce locuia în apropiere de Salisbury, iar femeia a murit în urma otrăvirii.

Skripal a ispășit o pedeapsă cu închisoarea în Rusia pentru spionaj în favoarea Occidentului și a făcut obiectul unui schimb de spioni, refugiindu-se în Marea Britanie în 2010.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ