Redefinirea familiei, adoptată de Senat. Referendumul, probabil pe 7 octombrie

pixabay.jpg

Image source: 
pixabay

Inițiativa cetățenească de redefinire a familiei în Constituție a fost adoptată de Senat. Doar senatorii Uniunii Salvați România au votat împotrivă. Referendumul popular din 7 octombrie va decide dacă legea va fi schimbată sau nu.

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată în urmă cu puțin timp. Au fost 107 voturi "pentru", 13 împotrivă și 7 abțineri. Toate voturile împotrivă au venit de la senatorii USR. Câțiva senatori PNL s-au abținut. Pentru ca proiectul să treacă era nevoie de două treimi din totalul senatorilor, adică 91 de voturi. Urmează astfel ca referendumul de revizuire a Constituției să se organizeze pe 7 octombrie. Inițiativa va modifica articolul 48 din Constituțuie, care ar urma să arate așa: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor."
Conducerea PSD a decis, pe 1 septembrie, în timpul şedinţei grupurilor parlamentare, care s-a desfăşurat la Neptun, că referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie. O zi mai târziu, pe 2 septembrie, preşedintele PNL, Ludovic Orban, declara la finalul şedinţei BPN, că, deşi partidul susţine referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie , nu va impune membrilor cum să voteze, pentru că fiecare „poziţiona în funcţie de cum îi dictează conştiinţa”.

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni. Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie.