Iohannis: Guvernul nu a alocat niciun ban din fondul de rezervă pentru pesta porcină

porci.jpg

Povestea porcului. Știm ce este de făcut, cum trebuie făcut, dar nimeni nu are curajul să facă.
Povestea porcului. Știm ce este de făcut, cum trebuie făcut, dar nimeni nu are curajul să facă.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Președintele Klaus Iohannis intervine din nou în scandalul pestei porcină și acuză Guvernul de minciună. Șeful statului spune că Guvernul nu a alocat niciun ban din fondul de rezervă pentru pesta porcină. Reacția vine după ce ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că fondul de rezervă este gol pentru că banii au fost cheltuiți pentru inundații sau pestă porcină.

Președintele Klaus Iohannis intervine din nou în scandalul privind pesta porcină africană.

Șeful statului cere Guvernului să aducă sub control situația generată de răspândirea accelerată a virusului pestei porcine.

Klaus Iohannis atrage atenția și asupra situației bugetare invocate de Executiv.

Într-un comunicat de presă, președintele atrage atenția asupra responsabilităților imperative pe care autoritățile guvernamentale le au pentru a aduce situația sub control. E nevoie urgent de măsuri astfel încât să fie blocată răspândirea virusului pestei porcine și în alte județe decât cele afectate până acum, spune Klaus Iohannis.

Șeful statului cere Guvernului să asigure și un proces cât mai rapid, simplu și eficient pentru despăgubirea populației și producătorilor afectați de virus.

În acest context, Klaus Iohannis critică dur Guvernul care a anunțat recent, prin vocea ministrului de Finanțe, că nu mai există niciun ban în fondul de rezervă.

”Dată fiind starea de fapt și extinderea agresivă a pestei porcine, cu riscuri și consecințe care se pot dovedi dramatice pentru agricultura și economia României, din partea Guvernului se anunță cu seninătate faptul că fondul de rezervă este zero, în ciuda asigurărilor repetate prin care Guvernul și-a propus să arate că situația bugetară este stabilă, că sunt bani pentru pensii, salarii și pentru restul cheltuielilor”, spune președintele.

Klaus Iohannis susține că este o situație gravă și-l acuză pe ministrul Finanțelor de minciună atunci când a spus că banii din fondul de rezervă au mers inclusiv pentru pesta porcină.

”În realitate, cheltuielile din fondul de rezervă pe care Guvernul le-a făcut pentru pesta porcină africană sunt zero”, afirmă Klaus Iohannis invocând faptul că nu există niciun act normativ care să demonstreze afirmațiile lui Eugen Teodorovici. Președintele spune că modul defectuos și lipsit de prudență în care a fost gestionat Fondul de rezervă a făcut ca astăzi, când România este într-o situație de criză, Guvernul să nu mai dispună de bani în acest fond, deși el se alimentează în mod curent, nu doar prin rectificări bugetare.

În același comunicat de presă președintele acuză PSD-ul, dar și Guvernul de manipulare.

Klaus Iohannis spune că este inadmisibil că membrii Guvernului acreditează teme false, care condiționează de rectificarea bugetară o serie de cheltuieli esențiale, cum ar fi plata pensiilor sau achizițiile de medicamente.

Șeful statului spune că singurii vinovați pentru situația bugetară critică sunt miniștrii Cabinetului Dăncilă.

Președintele vine și cu un exemplu de manipulare. Recent Guvernul spunea că amânarea rectificării pune în pericol cheltuielile cu medicamentele.

Acum șeful statului menționează că  tocmai prevederile rectificării vulnerabilizează aprovizionarea cu medicamente, după ce bugetul Casei de Asigurări de Sănătate ar urma să scadă cu 2,5 miliarde lei.