Mircea Geoană: John McCain a fost un gigant, o voce răsunătoare, deosebit de independentă

mircea_geoana_john_mccain_gigant_voce_rasunatoare.jpg

John McCain, aici pe 25 octombrie 2017, la Washington (Foto: Reuters/Aaron P. Bernstein)
John McCain, aici pe 25 octombrie 2017, la Washington
Image source: 
Foto: Reuters/Aaron P. Bernstein (arhivă)

Decesul lui John McCain este o lovitură, declară la RFI fostul ministru de Externe Mircea Geoană, după ce senatorul american a murit la vârsta de 81 de ani, din cauza unei tumori pe creier.

ACTUALIZARE: Ministerul român de Externe a transmis condoleanţe familiei senatorului american John McCain: ”Cele mai profunde condoleanţe pentru familia senatorului John McCain. El a fost un prieten constant al României şi a sprijinit rolul ei în promovarea stabilităţii, a securităţii şi respectării principiilor democratice. Moştenirea sa de curaj moral şi angajamentul faţă de democraţie rămâne o referinţă!”.

 

Republicanul John McCain, erou al războiului din Vietnam şi senator cu şase mandate la activ, a fost o voce răsunătoare nu doar în America, ci şi în plan extern, spune Mircea Geoană.

 

Mircea Geoană şi John McCain

 

Mircea Geoană şi John McCain

 

Tânărul John McCain dă un interviu după întoarcerea în SUA, în 1974 (Sursa foto: Biblioteca Congresului SUA/Wikicommons/Thomas J. O'Halloran)

Tânărul John McCain dă un interviu după întoarcerea în SUA, în 1974 (Sursa foto: Biblioteca Congresului SUA/Wikicommons/Thomas J. O'Halloran)

Fostul ministru de Externe consideră că decesul lui John McCain „e o lovitură, chiar dacă era destul de evident că acest erou american şi un mare prieten al ţării noastre se îndrepta către acest final de viaţă. Este un gigant. A servit în armată, în marină, de trei generaţii, Statele Unite, este băiat şi nepot de amiral de patru stele. A fost prizonier cinci ani de zile în Vietnam, a fost torturat, a rezistat, nu şi-a trădat colegii, a refuzat să fie repatriat în America, până când toţi colegii lui aflaţi în captivitate şi chinuiţi la fel ca şi el în Vietnam vor fi fost eliberaţi”.

 

Interviu rar oferit de John McCain jurnalistului francez Francois Chalais (Sursa: YouTube/arhiva INA)

Mircea Geoană declară că John McCain a fost „o voce răsunătoare, extrem de independentă, extrem de principială, deosebit de ascultată şi de influentă în America şi în plan internaţional. Recomand discursul de la Conferinţa de Securitate de la Munchen de anul trecut, cred, în care pur şi simplu a făcut o pledoarie pentru păstrarea ordinii liberale internaţionale şi pentru păstrarea angajamentelor de securitate ale Americii şi a unei relaţii apropiate cu aliaţii săi”.

 
Mircea Geoană, despre moartea senatorului John McCain