Mișcarea România Împreună strânge semnături pentru modificarea legilor electorale

Raport Departament Stat Ovidiu Voicu.jpg

Ovidiu Voicu analizează raportul Departamentului american de Stat privind drepturile omului în România
Ovidiu Voicu analizează raportul Departamentului american de Stat privind drepturile omului în România
Sursa imaginii: 
Facebook/Ovidiu Voicu

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţa că de la 1 septembrie va fi demarată o campanie de stângere de semnături pentru a modifica legile electorale, în sensul dublării numărului de parlamentari aleşi în Diaspora, introducerii dreptului românilor din Diaspora de a vota pentru alegerile parlamentarele în străinătate, dar şi revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Va fi nevoie de cel puţin 100 de mii de semnături din 12 judeţe pentru ca iniţiativa să intre în procedura parlamentară.

“În momentul actual Diaspora este reprezentată de şase parlamentari. Vrem un număr egal cu al parlamentarilor care reprezintă cele mai mici judeţe din România, precum Mehedinţi, Tulcea sau Covasna. Toate acele milioane de oameni din străinătate au şase reperezentanţi. Lucrul acesta este inacceptabil şi am vrea să obţinem dublarea numărului de parlamentari pentru Diaspora”, a declarat Vlad Voiculescu, membru fondator al Mișcării România Împreună.

De asemenea, iniţiativa va viza şi acordarea dreptului românilor care nu au domicilul în străinătate să poată vota la alegerile parlamentare în ţara unde locuiesc, fără a fi nevoiţi să vină în România.

„Introducerea dreptului românilor care locuiesc în străinătate, dar care nu au renunţat la domiciliul din România, să voteze pentru parlamentarele din judeţele de unde provin şi să poată să facă asta în străinătate. În momentul acesta, oamenii din judeţele care au rămas depopulate nu îşi pot exprima dreptul de vot, constituţional, doar dacă fac mii de kilometri să vină acasă”, a mai spus Vocilescu,

Totodată, el spune că iniţiativa urmăreşte alegerea primarilor în două tururi, deoarece, “în momentul în care avem primari aleşi cu mai puţin de 20%, nu ştiu ce legitimitate ar putea să aibă acei primari”.

Pe data de 26 iunie, USR, Mişcarea România Împreună şi 24 de organizaţii civice au anunţat, într-o conferinţă de presă, o iniţiativă de modificare a legislaţiei electorale, care prevede eliminarea pragului electoral la alegerile locale şi reintroducerea alegerii în două tururi a primarilor. Iniţiativa mai vizează dublarea numărului parlamentarilor aleşi în Diaspora.

Ovidiu Voicu, directorul Centrului pentru Inovare Publică spune că rezultatul inițiativei este că aduce un proiect de lege pe agenda Parlamentului, un proiect de lege cu dublă greutate pentru că este susținut atât de partide, dar mai ales de cetățeni.

Va fi însă dificil de revenit la sistemul care a funcționat până în 2008, de a alege primarii din două tururi de scrutin, explică specialistul.

 
Ovidiu Voicu, directorul Centrului pentru Inovare Publică