Vasile Blaga, fost ministru de Interne: Un abuz împotriva românului cu mesajul anti-PSD, dacă documentele lui sunt legale

psd_masina.jpg

Facebook/Răzvan Ștefănescu
Facebook/Răzvan Ștefănescu
Sursa imaginii: 
Facebook/Răzvan Ștefănescu

Fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, reacționează în cazul șoferului care s-a ales cu dosar penal din cauza numerelor de înmatriculare cu un mesaj injurios la adresa PSD. Vasile Blaga spune la RFI că românul stabilit în Suedia este supus unui abuz din partea poliției, dacă documentele pe care le-a prezentat polițiștilor sunt legale și certificate de autoritățile suedeze.

”Am fost ministru de Interne, nu am fost ofițer operativ, dar vă voi răspunde exact cu cunoștințele pe care le am. Deci pentru a putea circula pe un drum public, conform, dacă nu greșesc și sper să nu greșesc, conform Convenției de la Viena din 1968, o mașină trebuie să fie înmatriculată. Deci dacă el a venit din Suedia până în România, este clar că a fost înmatriculată. Acum încep să apară problemele. Am auzit și poziția Ambasadei Suediei, Suedia este una dintre țările care acceptă și numere personalizate, dar nu e singura. Și Austria. În Austria, de exemplu, pot să aibă mai multe autoturisme același număr. Așa sunt legile, deci nu le discutăm aici, dar, repet, mașina trebuia să fie înmatriculată și a fost înmatriculată. (...) Acum depinde foarte mult când i s-a cerut documentele mașinii, actele de înmatriculare, că aici este problema, ce scrie în actele de înmatriculare, ce număr e trecut acolo, că  dacă sunt trecute amândouă este un abuz al poliției, dacă nu e trecut este o infracțiune a omului. Și eu, și dvs dacă ne cere un polițist documentele mașinii și vede că  avem alte numere decât cele din certificatul de înmatriculare, păi ne face dosar penal”, spune Vasile Blaga la RFI.

”Unde e lege, nu e tocmeală. Dacă mașina a fost înmatriculată în Suedia, cu numerele cu care omul a venit, cu alea cu jigniri, cu orice la adresa oricui, acum e la adresa PSD-ului, și a prezentat acele documente, exact cum spune Convenția de la Viena, atunci este un abuz împotriva șoferului. Dacă omul a prezentat un certificat de înmatriculare  cu numerele pe care le avea pe mașină, orice acțiune împotriva lui este abuzivă, pentru că mașina era înmatriculată corect în Suedia cu aceste numere”, mai afirmă Vasile Blaga.

Fostul ministru de Interne a fost întrebat și de ce poliția a reacționat tocmai acum, în condițiile în care bărbatul a trecut granița cu mașina și a fost oprit în trafic de poliția rutieră de mai multe ori.

”Asta este greu de explicat. Eu nu știu, dar dacă a mai fost oprit, asta este extrem de grav.  Și atunci, sigur că, până la urmă, probabil că omul are documentele, probabil zic și eu, că are documentele în regulă și atunci împotriva lui este un abuz. Dacă spuneți că de câteva ori a trecut (n.r. de controlul polițiștilor) și nu au observat ei până-n București că numerele de înmatriculare nu corespundeau, e greu de priceput asta”, a precizat Vasile Blaga.

Fostul ministru de Interne a fost întrebat dacă reacția ar fi fost aceeași și în cazul unui mesaj similar, dat anti-PNL sau anti-USR.

”Am lucrat foarte mult cu poliția și nu pot să spun decât cuvinte de apreciere pentru 99% dintre foștii mei colegi din poliție, care-și fac datoria. Dar, aici eu nu știu mai departe, pentru că am văzut destule excese, în ultima perioadă care puteau fi mult mai atent gestionate fie de poliție, fie de jandarmerie. (...)  Unele măsuri pe care le-au întreprins nu justifică corect acel principiu al echilibrei reacții. Nu vii și reacționezi cu nu știu ce forță, dacă nu este cazul, împotriva unui bătrân cum am mai văzut sau împotriva nu știu cui. Că nu îți place ce zice, păi e dreptul la exprimare al omului respectiv”.

Vasile Blaga a mai precizat că Poliția Rutieră greșește foarte mult în acest caz pentru că nu a ieșit cu o reacție oficială.

”Este o mare greșeală a Poliției. Dacă cineva de acolo de la Rutieră crede că lucrurile se rezolvă fără o reacție publică, de obicei, din partea șefului, eu cred că ar trebui imediat să iasă șeful poliției rutiere, pentru că, chiar dacă, și eu sper să aibă poliția dreptate, deja sunt multe semne de întrebare și intră, din păcate, o instituție ca Poliția într-o zonă a unor dezbateri politice. (...) Prin lipsa de reacție a factorilor de decizie din Poliția Rutieră, din nefericire, o palmă pe obrazul Ministerului de Interne și al Poliției în general”, a spus Vasile Blaga.    

 
Fostul ministru de Interne, Vasile Blaga