Cristian Preda: Tudorel Toader vrea să decredibilizeze DNA

Foto: arhivă RFI

Ministrul Justiţiei vrea să lase Direcţia Naţională Anticorupţie fără şef şi să decredibilizeze DNA-ul, declară la RFI eurodeputatul Cristian Preda, membru al grupului PPE din Parlamentul European.

Nici un candidat nu a fost ales la primul concurs pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni că aşteaptă de la candidaţi un plan managerial, care să conţină starea actuală a DNA, măsurile de îmbunătăţire a activităţii şi un grafic privind realizarea măsurilor.

Cristian Preda spune că „nu e deloc clar ce anume are în vedere ministrul Justiţiei şi folosirea unui asemenea limbaj nu arată decât faptul că ministrul Justiţiei doreşte să lase instituţia fără şef. Impresia mea este că domnul Tudorel Toader doreşte să decredibilizeze DNA. A început acest lucru atunci când a demis-o pe Laura Codruţa Kovesi fără motiv”.

Deputatul european crede că „în general acest concurs e un test pentru soliditatea DNA. O instituţie există atâta timp cât e capabilă să producă într-un fel sau altul continuitate şi dincolo de o persoană aflată în fruntea ei, să răspundă misiunii pe care o are. De asta cred că pentru DNA, momentul e foarte însemnat. Mi se pare extrem de important ca acest concurs să se ţină în bune condiţii şi să nu se intre în capcana pe care o întinde Tudorel Toader, de a lăsa instituţia fără un şef şi de a o decredibiliza”.