Brexit: Theresa May prinsă între UE și rebelii din propriul partid

theresa_may.jpg

Theresa May
Image source: 
Getty Images

Prim ministrul Marii Britanii, Theresa May, a spus că planul privind Brexit său este singurul care poate duce la o ieșire cu succes din Uniunea Europeană. În Partidul Conservator pe care-l conduce se manifestă o opoziția crescândă față de acest plan.

Într-un articol publicat în duminicalul Mail on Sunday premierul May a spus că așa zisa Carte Albă a Brexit care schițează viitorul Marii Britanii în afara UE restabilește suveranitatea națională, astfel încât parlamentul britanic să adopte legile și curțile britanice să vegheze la aplicarea lor.

Ea a avertizat că dacă nu va exista o concentrare pe acest obiectiv țara riscă să iasă din UE la 29 martie 2019 fără un acord negociat.

Premierul May a spus că prin acest plan Marea Britanie va ieși din piața unică europeană și din Uniunea Vamală cu UE, din Politica Agricolă Comună și Politica Comună de Pescuit, dar cu o zonă de comerț liber pentru produsele industriale și agricole. 

În articol premierul May promite sfârșitul libertății de mișcare a persoanelor precum și sfârșitul jurisdicției în Marea Britanie a Curții Europene de Justiție.

Ea atrage însă atenția că nu va tolera revenirea la o frontieră "dură" între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda după Brexit și nici crearea uneia între Irlanda de Nord și Marea Britanie.

Problema frontierei post-Brexit dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord a fost calificată drept cea mai dificilă la negocierile UE - UK de negociatorul european șef, Michel Barnier, și el îngrijorat de perspectiva revenirii la o frontieră "dură".

"Sunt foarte îngrijorat de situație", a spus Barnier la Washington. "Situația din Irlanda nu se referă doar la mărfuri, controale, verificări. Este vorba despre oameni, despre pace" a adăugat el cu referire la tulburările dintre unioniști și separatiști care au durat 30 de ani și s-au soldat cu moartea a peste 3500 persoane în Irlanda de Nord până în 1998.

Guvernul în pericol

Negocierile sunt pe punctul de a fi reluate și trebuie să se încheie până în octombrie pentru ca apoi acordul să poată fi supus parlamentului britanic și Parlamentului European spre ratificare.

David Davis și Theresa MayDavid Davis a acuzat-o pe Theresa May de lipsă de onestitate

 

Dar premierul May care este și lider al Partidului Conservator de guvernământ se confruntă cu o rezistență viguroasă în partid din partea partizanilor unui Brexit dur care consideră că planul adoptat acum 10 zile de guvern este o cedare inacceptabilă în fața UE.

Fostul ministru pentru Brexit, David Davis, care a demisionat săptămâna trecută fiind în dezacord cu Cartea Albă, a calificat-o pe May drept "uimitor de ne-onestă" pentru că a afirmat că nu există o alternativă la planul ei.

Într-un articol publicat de duminicalul Sunday Times, Davis o acuză că a făcut "concesii fundamentale față de UE care riscă să submineze întregul proces Brexit".

Între timp, Sunday Times relatează că 40 de deputați Conservatori au semnat în favoarea unei moțiuni de neîncredere în premierul May ca lider al Partidului Conservator, cu opt mai puțini decât necesarul declanșării unei competiții pentru acest post.

Guvernul May este oricum minoritar în Camera Comunelor și dezbaterea în această săptămână a proiectului legii comerțului cu UE riscă să ducă la căderea guvernului, dacă opoziția Laburistă introduce o moțiune de cenzură pe care rebelii eurosceptici ar putea să o sprijine.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ