Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a picat

Recursul compensatoriu, pe masa Parlamentului (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Moțiunea de cenzură a picat. Doar 166 de parlamentari au votat pentru demiterea guvernului Dăncilă. Parlamentarii PSD, ALDE și UDMR nu au participat la vot. 

ACTUALIZARE 10: Moțiunea de cenzură a picat. Doar 166 de parlamentari au votat pentru demiterea guvernului, în timp ce 4 parlamentari s-au abținut.

 

ACTUALIZARE 9: Parlamentul a încheiat dezbaterile pe moțiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Dăncilă. Urmează votul.

 

ACTUALIZARE 8: Circa patru mii de oameni participă la mitingul organizat de USR în fața Parlamentului, în timp ce în plen, premierul Viorica Dăncilă îşi ţine discursul. Manifestanţii scandează: "Demisia!", "Cuib de hoți și mafioți", "Analfabeta", "Nu cedăm!" și "PSD, ciuma roșie!".

 

ACTUALIZARE 7: Discursul premierului Viorica Dăncilă a fost întrerupt preţ de câteva secunde de parlamentarii Opoziţiei, care au scandat "Demisia!", în timp ce au desfăşurat un banner uriaş cu mesajul "Luptăm până la capăt pentru România".

 

ACTUALIZARE 6: Premierul Viorica Dăncilă, în plenul Parlamentului: "Sunt dezamăgită. Am sperat că va exista o abordare constructivă, în beneficiul cetăţeanului. Nu m-am aşteptat ca întreaga moţiune să fie o înşiruire de falsuri (...). Această moţiune de cenzură este un joc politic".

 

ACTUALIZARE 5: În timp ce moțiunea era citită în plen, Victor Ponta anunța pe culoare, în faţa reporterilor, eșecul demersului inițiat de PNL: "Eșecul de azi la moțiune se datorează domnului Orban, care a greșit la negocieri (...). Din toamnă, vom încerca să construim noi o alternativă, alături de parlamentari social-democrați. Dacă domnul Orban și PNL au greșit și au eșuat azi, sper că noi în toamnă vom reuși cu o construcție social-democrată, liberal-democrată. Modul în care s-a pornit cu moțiunea a fost total greșit".

 

ACTUALIZARE 4: Premierul Viorica Dăncilă a ajuns în Parlament. Întrebată dacă are emoţii, ea a răspuns simplu: Nu. Şefa Executivului a venit însoţită de ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu şi ministrul de Interne, Carmen Dan.

 

ACTUALIZARE 3: Deputatul USR Emanuel Ungureanu le-a adus trandafiri albi senatoarelor şi deputatelor din PSD şi ALDE, în plenul reunit al Parlamentului, în speranţa că ele vor accepta demiterea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor.

 

ACTUALIZARE 2: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, se arată surprins de hotărârea UDMR de a părăsi sala în momentul votului la moţiunea de cenzură: "După decizia UDMR, normal că situaţia este modificată. Sunt surprins de decizia UDMR, sunt convins că în spate există probabil nişte negocieri, care se vor vedea cât de curând (...). Am conştiinţa datoriei împlinite. PNL a făcut ceea ce trebuia, am depus moţiunea de cenzură într-un moment în care numai pentru parlamentarii Puterii nu este clar că acest Guvern trebuie să cadă şi că sistemul de putere Dragnea trebuie să se prăbuşească. În cazul în care moţiunea de cenzură nu va întruni numărul de voturi necesar, vom continua bătălia pe toate fronturile, cu toate armele pe care le avem la dispoziţie".

 

ACTUALIZARE 1: Moţiunea de cenzură este prezentată în plen de senatorul USR Radu Mihail: "Nu a fost niciodată un secret că doamna Dăncilă îndeplinește formal funcția de premier. Adevăratul prim-ministru este Liviu Dragnea (…). Politica fiscală a fost făcută franjuri. Guvernul anunță marea modificare a Codului Fiscal (…). Actul de guvernare a fost deturnat. Ați îndepărtat actul de justiţie de principiile constituționale și încercați crearea unei caste de cetățeni mai presus de lege".

 

Şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru moţiunea de cenzură a început în jurul orei 14.15.

Votul va fi secret, exprimat cu bile. Opoziţia are nevoie de 233 de voturi favorabile, dar PNL, USR şi PMP au doar aproximativ 150 de parlamentari.

Şedinţa este condusă de Gabriel Vlase (PSD), iar la ea şi-au anunţat prezenţa 380 de senatori şi deputaţi.

Parlamentarii USR au tricouri cu #fărăpenali şi steguleţe tricolore. Liberalii au încercat să afişeze un banner.

La balcoanele plenului se află doar invitaţi ai PSD.

Moţiunea de cenzură a PNL se intitulează ”Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”.