Brexit: Guvernul britanic evită o înfrângere umilitoare în parlament

vot_camera_comunelor.jpg

Camera Comunelor a votat în favoarea textului propus de guvern
Guvernul condus de Theresa May a evitat o înfrângere umilitoare
Image source: 
BBC

Guvernul britanic a evitat în ultima clipă o înfrângere umilitoare în Camera Comunelor la un vot asupra proiectului legii privind ieșirea din Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a trebuit însă să facă concesii pro-europenilor.

Camera Comunelor, care este camera inferioară, aleasă, a parlamentului britanic, a respins un amendament care ar fi obligat guvernul să ceară aprobarea legislativului pentru poziția de adoptat în caz de eșec al negocierilor cu UE în privința acordului asupra Brexit. 

În final votul a fost de 324 - 298 în favoarea guvernului din totalul de 650 de deputați, în condițiile în care doar doi deputați din cei 318 ai Partidului Conservator condus de premierul May au votat împotriva poziției propriului partid. 

Partidul Laburist din opoziție a votat și el aproape în bloc împotriva guvernului, cerând ca parlamentul să primească un cuvânt mai important asupra acordului final cu UE privind Brexit.

Premierul May a promis însă rebelilor din propriul partid pentru a-și asigura votul lor că va accepta o parte a cererilor lor, cea mai importantă fiind obligativitatea introducerii de către guvern a unei moțiuni în parlament care să explice ce intenții are, dacă până la 30 noiembrie 2018 negocierile cu UE nu ajung la un acord. 

O astfel de concesie ar urma să fie introdusă printr-un amendament ce ar urma să fie adoptat ulterior. La ora actuală, proiectul legii Brexit, care în esență incorporează toată legislația UE în dreptul intern britanic după ieșirea țării din uniune, face naveta între Camera Comunelor și Camera Lorzilor, camera superioară, numită, până la adoptarea proiectului în termeni identici în cele două camere, așa numitul "ping-pong parlamentar".

Potrivit cutumei constituționale Camera Lorzilor se înclină în cele din urmă în fața voinței Camerei Comunelor, în cazul de față confirmând voința electoratului care la 23 iunie 2016 a votat cu 52% - 48% într-un referendum în favoarea ieșirii din UE.

Camera Comunelor a reintrodus de asemenea în proiect data ieșirii din UE 29 martie 2019, care fusese scoasă din proiect de Camera Lorzilor și care a fost stabilită în urma invocării de către guvern a articolui 50 al Tratatului de la Lisabona la 29 martie 2017 care a declanșat procesul ieșirii din UE.

Negocierile cu UE ar urma să fie finalizate în octombrie 2018, după care acordul ar urma să fie supus aprobării parlamentului britanic, Consiliului de Miniștri al UE și Parlamentului European.   

Ascultați relatarea corespndentului RFI la Londra, Petru CLEJ