Moțiune de cenzură contra premierului Mariano Rajoy

mariano_rajoy.jpg

Mariano Rajoy, prim-ministrul Spaniei

Spania este dominată de tensiunea politică generată de moțiunea de cenzură pe care socialiștii  au depus-o contra premierului Mariano Rajoy. După ce o instanță a confirmat faptul că Partidul Popular menținea o contabilitate paralelă prin care gestiona banii proveniți din “compensațiile” primite pentru favoruri politice, socialiștii spanioli au hotărât să ceara demisia premierului. Moțiunea de cenzură va fi dezbătută joi şi va fi votată vineri.

 

Instanța Audienței Națională l-a condamnat săptămâna trecută pe fostul trezorier al Partidului Popular, Luis Barcenas, la 33 de ani de închisoare pentru diferite infracțiuni fiscale, printr-o hotărâre în care au mai fost condamnate  37 de persoane relaționate cu Partidul Popular, motiv pentru care  acesta din urmă a fost condamnat, la randul lui ca persoană juridică, să plătească daune în valoare de 240.000 de euro.

Instanța a considerat dovedit faptul că un grup de oameni de afaceri împreună cu Partidul Popular au construit un sistem stabil și eficient de corupție instituționalizată, punând la punct mecanisme de manipulare, menite să influențeze deciziile instituțiilor publice pentru a fi luate în favoarea clientelei sale politice. Dar aceasta este doar una dintre sentințele care privesc cele peste 130 de dosare de corupție în care este implicat partidul premierului Mariano Rajoy, peste 130 de cauze în care sunt imputate peste 1900 de persoane. 

Instanță: "Partidul Popular deținea un registru contabil în care se ținea evidența banilor primiți ilicit"

Dar cel mai important lucru pe care îl relevă această sentință este că, încă din momentul înființării, Partidul Popular deținea un registru contabil în care se ținea evidența banilor primiți ilicit, și a modului de distribuţie a acestora în rândul militanților partidului. Sentința a provocat o adevărată furtună în viața politică spaniolă, iar Partidul Socialist, cea mai importantă grupare din opoziție, a depus la sfârșitul săptămânii trecute o moţiune de cenzură care va fi dezbătuta joi şi va fi votată vineri.

O moțiune de cenzură care trebuie să fie, după cum susține Pedro Sanchez,  "un răspuns ferm al statului constituțional" la o situație de "criză instituțională de gravitate extremă".  "Recuperarea normalității instituționale, regenerarea vieții politice, recuperarea agendei sociale și, în cele din urmă, convocarea alegerilor, este scopul acestei moțiuni” , declara liderul socialiștilor, care ar trebui să formeze noul guvern, în cazul în care va primi votul favorabil al Camerei Deputaților. Pentru a înlătura Partidul Popular de la putere, moțiunea are nevoie de o majoritate absolută de 176 de voturi, iar socialiștii nu au decât 84 de deputați.

Rezultatul votului, greu de anticipat

Inițiativa socialistă a generat un adevărat haos şi multă incertitudine, iar rezultatul votului de vineri este greu de anticipat. Deși toate partidele parlamentare sunt de acord în a pune capăt guvernării popularilor, perspectiva de a vota moțiunea socialiștilor și de a-l pune premier pe Pedro Sanchez,  liderul acestora, a stârnit o adevărată competiție preelectorală și multă disensiune pe fragmentata scenă politică spaniolă. Partidul liberal Ciudadanos, aliat al premierului Mariano Rajoy, dar și cel mai important competitor electoral al popularilor, deși vrea să provoace alegeri anticipate, a anunţat că nu va vota moțiunea în varianta formulata de socialiști. Albert Rivera, liderul partidului, este adeptul unei așa numite moțiuni tehnice, care să aducă la putere o personalitate neutră responsabila doar de organizarea unor alegeri anticipate în toamnă. Cu cei de la Ciudadanos în contra, socialiștii nu au la îndemână decât o singura soluție, alianța cu Podemos și sprijinul partidelor naționaliste, catalane și basce.  Dar socialiștii, pentru a nu-și compromite susținerea electorală, care ar putea să sufere din cauza unei eventuale alianţe cu secesioniștii catalani, au declarat că nu vor negocia voturile moțiunii cu nimeni, deoarece este vorba de menținerea sau înlăturarea lui Mariano Rajoy de la putere. 

Din declarațiile liderilor partidelor parlamentare încă nu este clar dacă Pedro Sanchez va reuşi să strângă cele 176 de voturi de care are nevoie, iar marea necunoscută este Partidul National Basc, care cu doar o săptămână în urmă l-a susținut pe Rajoy în votarea legii bugetului de stat.