Un nou Parlament European, din mai 2019

euro_parl_1.jpg

Următoarele alegeri europarlamentare vor avea loc la sfârșitului lunii mai 2019
Următoarele alegeri europarlamentare vor avea loc la sfârșitului lunii mai 2019
Image source: 
Wikimedia Commons

Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfăşura în perioada 23-26 mai 2019, anunță un comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi o decizie prin care se stabileşte că următoarele alegeri europarlamentare vor avea loc la sfârșitului lunii mai 2019. Datele au fost ales în mod unanim de membrii Consiliului UE, după consultarea cu Parlamentul European.

Potrivit Legii electorale din 1976, alegerile pentru Parlamentul European se desfăşoară în prima săptămână completă din luna iunie. În cazul în care acest lucru nu este posibil, Consiliul UE, după consultarea Parlamentului European, decide în mod unanim asupra unei alte perioade.

Parlamentul European este o instituție legislativă a Uniunii Europene aleasă prin scrutin direct o dată la cinci ani. Împreună cu Consiliul Uniunii Europene și cu Comisia Europeană, exercită puterea legislativă a UE. A fost descrisă (chiar de eurodeputați) ca fiind una dintre cele mai puternice legislative din lume.

Parlamentul este compus din 751 de membri, care reprezintă al doilea cel mai mare electorat democratic în lume (375 milioane de votanți eligibili în 2009).

Începând cu anul 1979 este ales direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere și secrete. Însă, prezența la vot pentru alegerile Uniunii Europene au scăzut la fiecare alegere consecutiv din acel an, și au fost sub 50% din 1999. Prezența la vot în 2009 a fost de 43% din totalul votanților europeni, variind de la 90% în Luxemburg și Belgia (unde este folosit votul obligatoriu) până la 20% în Slovacia; în 18 din 27 de state membre (în 2009) a fost de sub 50%.

Deși Parlamentul European are puterea legislativă pe care Consiliul și Comisia nu o posedă, acesta nu are controlul formal asupra inițiativei legislative, cum de altfel majoritatea parlamentelor naționale al membrilor Uniunii o au. Parlamentul este ”prima instituție” a UE (menționată în tratate, având precedent ceremonial peste toate celelalte organe de autoritate la nivel european), și împarte în mod egal puterile legislative și cele bugetare cu Consiliul (cu excepția câtorva domenii în care se aplică procedurile legislative speciale).

Are, de asemenea, controlul asupra bugetului UE. În cele din urmă, Comisia Europeană, organul executiv al UE, răspunde în fața Parlamentului.

În special, Parlamentul alege președintele Comisiei, și aprobă (sau respinge) numirea întregii Comisii. Poate forța, ulterior, Comisia (consiliul de comisari europeni) să demisioneze prin adoptarea unei moțiuni de cenzură.

Președintele Parlamentului European este Antonio Tajani, ales în 17 ianuarie 2017.

Ultimele alegeri la nivel european au fost alegerile din 2014. Parlamentul European are trei sedii oficiale – Bruxelles (Belgia), Luxemburg și Strasbourg (Franța).

Luxemburg este sediul birourilor administrative (”Secretariatul General”). Reuniunile întregului Parlament (”sesiunile plenare”) au loc la Strasbourg și la Bruxelles. Reuniunile comisiilor au loc la Bruxelles.