Conflictul israeliano-palestinian: Consiliul ONU pentru Drepturile Omului se reunește vineri

onu.jpg

Image source: 
rfi.fr / Reuters

Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului se reuneşte astăzi în sesiune extraordinară, pentru a analiza cele întâmplate la începutul săptămânii la frontiera dintre Gaza și Israel. Este așteptată o decizie referitoare la trimiterea de anchetatori internaţionali, după ce zeci de palestinieni au fost uciși de către armata israeliană. Ieri, Liga Arabă a cerut o anchetă internaţională cu privire la ”crime” israeliene. ”Asistăm la o stare de agresiune flagrantă contra dreptului şi legitimităţii iinternaţionale” – au transmis membrii Ligii Arabe, reuniți la Cairo.

La Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va fi analizat un proiect 
de rezoluţie, prezentat de către Pakistan în numele Organizaţiei Cooperării Islamice. În esență, documentul solicită celor 47 de state membre ale Consiliului să trimită de urgență o comisie de anchetă internațională independentă, după ce au murit aproape 60 de palestinieni, luni și marți, împușcați la graniță de armata israeliană. Reuniunea în sine a fost cerută imediat după de Palestina și Emiratele Arabe Unite, în numele statelor arabe. Au sprijinit demersul, printre alții, Franța. Spania, Belgia, China, Brazilia, Suedia, Mexic sau Africa de Sud. 

Ieri, Liga Arabă a cerut, la Cairo, o anchetă internaţională cu privire la ”crime” israeliene. A fost o reuniune cerută de Arabia Saudită, la care au participat miniștrii de externe din țările arabe. 
Șefii diplomațiilor au cerut așadar ONU, citez, ” să ia toate  măsurile necesare în vederea formării unei comisii de anchetă internaţionlă cu privire la ultimele evenimente din (Fâşia) Gaza”. Ocupația israeliană țintește civili neînarmați. Poporul Palestinian trebuie protejat împotriva barbarismului ocupației. Israelul trebuie să își assume responsabilitatea pentru crime – au fost printre mesajele transmise de arabi. 

Miniştrii de externe au condamnat, de asemenea, din nou, transferul ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.
Presa internațională reamintește însă că luni, Statele Unite au blocat adoptarea unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU care îndemna la o anchetă independentă. 

Forţele israeliene au ucis luni aproape 60 de protestatari palestinieni şi au rănit peste 2 mii, în timpul demonstrațiilor de-a lungul barierei de securitate care separă Israelul de Fâşia Gaza. A fost cea mai sângeroasă zi din timpul conflictului israeliano-palestinian din 2014.

De partea sa, Israelul susține că nu face altceva decât să-și apere frontiera. Demonstrațiile din Gaza ar fi orechestrate, susțin oficialii israelieni, de Hamas, aflată pe lista organizațiilor teroriste.