Ministrul francez de Externe: Europenii nu trebuie să plătească pentru retragerea SUA din acordul cu Iran

le_drian.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr Poujoulat / AFP

Sancţiunile reintroduse de preşedintele american Donald Trump împotriva companiilor străine prezente în Iran sunt "inacceptabile" şi trebuie negociate cu europenii, declară  ministrul de externe francez, într-un interviu pentru Le Parisien.

"Europenii nu trebuie să plătească pentru retragerea Statelor Unite din înțelegerea la care chiar ele au contribuit", a afirmat Jean-Yves Le Drian, care insistă că acordul cu Iranul nu a murit  Înțelegerea e în continuare în vigoare. A fost validată în unanimitate de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. Acordul trebuie păstrat și continuat. Nu neg riscul escaladării teniunilor – există și scenariul în care vor apărea confruntări militare și tocmai din acest motiv Iranul trebuie să dea dovadă de reținere. Să evalueze în profunzime situația, să discute cu partenerii europeni și cu toți cei implicați. Eu și colegii german și britanic vom discuta cu oficiali de la Teheran săptămâna viitoare.  

Airbus, compania petrolieră Total și producătorii de mașini  Renault și Peugeot sunt printre companiile franceze care au de pierdut de pe urma deciziei Statelor Unite de a rupe înțelegerea cu Teheranul și mai ales de a reintroduce sancțiuni economice. Washingtonul a transmis că firmele care fac afaceri cu Iranul au la dispoziție șase luni să se conformeze sancțiunilor. Nu este permisă semnarea unor contracte noi.