Cristian Diaconescu despre ruperea acordului cu Iran: Deciziile majore se nuanțează

sua_iran.jpg

Image source: 
rfi.fr / REUTERS/Jonathan Ernst

Este încă prematur de speculat pe seama unor eventuale acțiuni militare împotriva Iranului sau de anticipat un conflict în întrega regiune – afirmă fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, în contextul retragerii Statelor Unite din acord. La acest nivel, chiar și deciziile care par drastice se nuanțează ulterior, iar marile puteri știu asta din capul locului, explică la RFI Cristian Dianconescu. 

Iranul va încerca acum să negocieze cu puterile europene, Rusia și China și să obțină maximul posibil prin rămânerea  în înțelegere. În tot acest context, România nu va avea de ales și se va alinia poziției Uniunii Europene, mai spune Cristian Diaconescu:Cristian Diaconescu: S-a invocat de către Președintele Trump un întreg context internațional în care Iran, într-adevăr, nu joacă un rol pozitiv. Sunt conflicte în derulare și cu Arabia Saudită în Yemen, dar și cu Israel în Siria. Iranul are o atitudine de sprijin a terorismului și în general există tentația Teheranului de a nu-și asuma responsabilitățile așa cum rezultă din acel acord. Este un mesaj transmis europenilor. Pe de altă parte, se pare că europenii, în acest moment, nu doresc să meargă pe această linie. Ei consideră că acest acord este important atâta vreme cât nu există altceva mai bun de pus în loc.

Reporter: Între Israel și Arabia Saudită, pe de o parte și aliații europeni, Trump pare că și-a făcut alegerea. A preferat să își sacrifice aliații europeni. Este mult spus sau acesta este adevărul?

C.D: Cred că este mult spus. Intrarea în coliziune cu partenerii europeni în întreg spațiul euro-atlantic ar fi un rezultat pe care sunt convins că nici Statele Unite nu și-l doresc. Europenii se gândesc la variante de a exclude firmele europene care fac comerț cu Iranul de la acest regim de sancțiuni. Există un precendent. În 1996 Congresul american a instituit un regim de sancțiuni în legătură cu Iranul și Libia, care a fost considerat nul și neavenit de europeni, firmele respective continuând să își desfășoare activitatea.

Rep: Statele Unite s-au tretras din acordul climatic de la Paris, s-au retras din acel acord cu Iranul. Acea reformă Obama Care este pe sponci. Moștenirea Obama pare că este lichidată de Donald Trump. Poate fi și aceasta o motivație, o miză personală a unui grandoman, așa cum a fost deseori descris Donald Trump?

C.D: Sunt convins că și a fi consecvent cu mesajul din alegeri reprezintă o miză pentru Președintele Trump. Pe de altă parte, nu cred că din foarte multe puncte de vedere Statele Unite chiar își doresc să se izoleze, mai ales în relația cu partenerii săi strategici. O măsură de acest gen este invocată astăzi în America. A mai fost luată de fostul Președinte Bush după evenimentele dramatice de la 11 septembrie, când a decis ruperea unui acord extrem de important în ceea ce privește proliferearea nucleară cu Coreea de Nord. Astăzi se reamintește administrației americane faptul că din acel moment Coreea de Nord simțindu-se liberă de orice fel de responsabilități a trecut la o procedură accelerată în ceea ce privește tehnologia nucleară, reușind să aibă astăzi rachete balistice capabile să transporte încărcături nucleare la țintă.

Rep: În evaluarea dumneavoastră, ce va face Iranul?

C.D: Va încerca să profite de această linie de diviziune, de această fisură apărută în solidaritatea nord-atlantică, inclusiv în ceea ce privește China și Federația Rusă. Va încerca să negocieze separat. Impactul economic poate fi major în legătură cu Iranul. Dar, profitând de faptul că europenii par a fi în acest moment într-un traseu de coliziune cu SUA, sigur că va dori să vadă dacă poate profita de această situație. Ca pas doi, se va simți liber de orice fel de obligații și probabil va încerca să demonstreze că neproliferarea nu a avut succes din punct de vedere politic și se poate trece la cealaltă variantă. Este o chestiune extrem de periculoasă. Discutăm despre Iran în Orientul Mijlociu, cu o politică agresivă, cât se poate de clar orientată spre câștigarea unei influențe cu orice preț, dacă ar fi să ne referim numai la Siria și Irak, mai ales. Din acest punct de vedere, un exercițiu de proliferare în ceea ce privește Teheranul reprezintă o chestiune periculoasă la nivel global. 

Rep: Cutremurul global a fost declanșat, titrează, printre altele, presa americană de primă linie. În cel mai sumbru scenariu, care vor fi replicile acestui cutremur și până unde vor ajunge undele de șoc?

C.D: În primul rând, pornim de la cele două conflicte fierbinți aflate în desfășurare. Iranul, în Siria, în legătură cu Înălțimile Golan se află astăzi în război cu Israelul. Iranul, în Yemen, se află în război cu Arabia Saudită. Sprijinirea grupărilor teroriste nu reprezintă un secret pentru nimeni. Dar aceasta este o chestiune politică și de securitate diferită. Până la urmă, în legătură cu acordul din 2015, marea majoritate a cancelariilor occidentale spun un singur lucru, că este un acord care trebuia îmbunătățit, care trebuia întărit, pornind și de la această politică a Iranului, în condițiile în care acordul rămânea funcțional și în care Iranul, cel puțin din punctul de vedere al inspecțiilor internaționale își îndeplinea obligațiile și responsabilitățile. 

Rep: Se spune că Donald Trump ia decizii bazate pe instinctul său, că a făcut asta dintotdeauna și că de abia apoi acționează în funcție de consecințele pe care le provoacă. În această situație, la acest nivel, administrația Trump are un plan B?

C.D: Întotdeauna la o super putere există mai multe varinate de acțiune, dar și de reacție, chiar la decizii care par, la un moment dat dubitabile. Sigur că există o serie de variante. Sunt convins de acest lucru. Astăzi, însă, când vedem narativul, inclusiv în Israel, unde avem exemplul foștilor șefi ai structurilor de securitate israeliene, este cât se poate de clar. Câtă vreme nu avem ceva mai bun de pus în loc, acordul trebuia să rămână în vigoare. Este exact raționamentul pe care structurile de analiză și decizie americane îl fac astăzi, când vorbim. Nu cred că până la urmă, o decizie, măcar dacă se pune problema dilatării termenilor de aplicare, nu poate fi nuanțată în așa fel încât Statele Unite să nu se izoleze, să nu intre într-o relație de respingere din punct de vedere decizional, mai ales cu partenerii săi strategici.

Rep: Europa, în ansamblu, are, la rândul său, un plan B?

C.D: La fel ca și Statele Unite. Vom vedea dacă implementarea consecințelor acestui acord în ceea ce privește firmele europene a se va realiza într-un anume fel. Vom vedea dacă partea americană va fi la fel de categorică în ceea ce privește respectarea regimului de sancțiuni, după cum, printr-o retorică destul de dură, s-a exprimat Președintele Trump. În relațiile internaționale, mai ales în chestiuni atât de sensibile cu efecte în foarte multe zone, în general, deciziile se nuanțează. 

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz