Pagina de istorie: Napoleon I, împăratul unui stat liliputan, în insula Elba

david_napoleon.jpg

”Napoleon trecând Alpii”, tablou de Jacques Louis David (1749-1825)
Image source: 
wikipedia.org / public domain

În 4 mai 1814 începea exilul lui Napoleon I în insula Elba. Exilul împăratului francez era decis de marile puteri învingătoare în șirul de războaie purtat împotriva Franței după izbucnirea Revoluției din 1789. Exilul pe insula Elba a durat mai puțin de un an. Napoleon I s-a întors în Franța, a preluat puterea într-o manieră spectaculoasă, a suferit o nouă înfrângere în 1815, iar apoi a început un exil mult mai dur, pe insula Sfânta Elena, unde primul împărat francez a murit tot mai însingurat și bolnav.

Napoleon Bonaparte, sau împăratul Napoleon I, a marcat decisiv istoria militară a sfârșitului secolului al XVIII-lea și a începutului secolului al XIX-lea. La un moment dat, împăratul francez era cel mai puternic om de pe continent și dirija politica europeană după bunul său plac. Începutul sfârșitului i-a venit după dezastrul suferit în urma campaniei din 1812 din Rusia, iar înfrângerea din 1813, la Leipzig, în ceea ce a rămas în istorie drept bătălia națiunilor, a însemnat faptul că Napoleon I ajunsese la cheremul învingătorilor. Puterile învingătoare au decis restaurarea regatului francez și întoarcerea dinastiei de Bourbon pe tronul Franței.

Napoleon I a fost pedepsit relativ ușor. El a primit conducerea unui stat liliputan, pe insula Elba, din Marea Mediterană. El păstra titlul de împărat, însă noua împărăție era mai degrabă una de operetă. Exilul lui Napoleon I pe insula Elba a durat doar vreo 300 de zile. El a sperat că va reuși să se întoarcă pe tronul de la Paris, cu atât mai mult cu cât familia sa domnea în Italia, iar soția sa, împărăteasa Maria Luiza, era fiica împăratului austriac.

Plecarea de pe insula Elba și debarcarea sa în Franța au stârnit entuziasmul partizanilor săi, numiți bonapartiști, precum și îngrijorarea puterilor europene, care au decis să reacționeze. Napoleon I a încercat să evite confruntarea cu marea coaliție europeană formată împotriva sa, însă fără succes. Au urmat o serie de lupte, încheiate cu înfrângerea de la Waterloo, iar Napoleon I a fost obligat să plece într-un nou exil, pe insula Sfânta Elena, în largul coastelor Africii. De data aceasta, exilul a fost fără întoarcere. Napoleon I a murit acolo în 1821. Mai târziu, osemintele sale au fost readuse la Paris, iar primul împărat francez își doarme somnul de veci în Domul Invalizilor.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 4 mai 2018