Reacții, după anunțul lui Iohannis: De la ”e tot mai cinic” la ”apără democrația”

iohannis_2.jpg

Image source: 
RFI

Anunțul președintelui, care va trimite la CCR legile justiţiei modificate de PSD-ALDE şi va sesiza totodată Comisia de la Veneţia, a generat rapid reacții în mediul politic. Dacă din tabăra social-democrată au curs reacțiile critice, Codrin Ştefănescu afirmând că Iohannis ”devine pe zi ce trece tot mai cinic”, Opoziția a salutat demersul șefului statului anunțând că pregătește o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă.

ACTUALIZARE 1: Preşedintele Comisiei speciale privind legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis este ”într-o disperată campanie electorală pentru octombrie 2019” şi că nu face altceva decât să-şi fidelizeze un anumit electorat. ”Cred că modul în care i s-a spus Curţii Constituţionale nu vă grăbiţi... Păi nu poate să ceară nimeni, nici Parlamentul, nici preşedintele, nici Guvernul să stabilească un calendar al CCR. Curtea Constituţională în plenul său stabileşte şi calendarul, şi când discută, şi de la cine solicită puncte de vedere”, a spus Iordache.

ACTUALIZARE 2: Magistraţii salută anunţul preşedintelui Klaus Iohannis de a sesiza atât Curtea Constituţională, cât şi Comisia de la Veneţia asupra celor trei legi ale justiţiei, copreşedintele Forumului Judecătorilor din România, Dragoş Călin, spunând la RFI că demersul şefului statului este benefic pentru independenţa sistemului judiciar. "Mai bine mai târziu, decât niciodată. Este un lucru care trebuia să se întâmple de la început, adică în urmă cu câteva luni, când au avut loc acele dezbateri extrem de rapide cu privire la modificarea legilor justiţiei, însă lucrurile sunt în continuă evoluţie şi o astfel de sesizare va fi benefică pentru democraţia din România, pentru magistratura din România, pentru independenţa sistemului judiciar şi pentru nişte legi ale justiţiei, care să fie ancorate în realităţile europene”, a declarat Dragoş Călin.

.........................................................................................

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că trimite la Curtea Constituțională toate cele 3 legi ale justiției modificate în comisia condusă de social-democratul Florin Iordache. În plus, șeful statului anunță că sesizează Comisia de la Veneția în legătură cu aceste modificări. Anunțul a venit în contextul în care comisia specială condusă de fostul ministru al Justiției și-a reluat miercuri activitatea de modificare a codurilor penale.

Ascultă:În plus, președintele Klaus Iohannis a lansat din nou critici extrem de dure la adresa coaliției PSD-ALDE. ”După ce a îmbrobodit poporul și a câștigat alegerile, PSD a început asaltul asupra Justiției. Nu putem să asistăm pasivi la o rescriere din mers a Constituției”, a subliniat șeful statului.

Ascultă:Despre modificarea codurilor penale a vorbit și ministrul Justiției, Tudorel Toader. Prezent la deschiderea lucrărilor comisiei speciale condusă de fostul ministru Florin Iordache, Toader a remarcat necesitatea modificărilor avute în vedere de coaliția PSD-ALDE.

Ascultă:“Vă mărturisesc că le-am citit pe internet (declaraţiile lui Iohannis – n.r.). Faptul că preşedintele republicii vrea să sesizeze CCR, Comisia de la Veneţia intră în limitele de competenţă constituţională ale preşedintelui. Am văzut şi eu preocuparea dânsului, să nu zic îngrijorarea, că este un termen care a fost folosit de-a lungul timpului ca nu cumva din mers să se rescrie Constituţia. Categoric afirmaţia nu are nicio acoperire”, a mai spus Tudorel Toader.

Iohannis, ”agent al statului paralel”

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu susţine că prin anunţul privind legile justiţiei că preşedintele Klaus Iohannis ”devine pe zi ce trece tot mai cinic, tot mai fan Monica Macovei, tot mai sabotor” în ceea ce priveşte ideea că trebuie stopate ”abuzurile” unor instituţii.

”Din ce în ce mai des vedem aceste ieşiri în care Iohannis joacă rolul de comunicator al acestui sistem pe care noi îl numim statul paralel, care încă funcţionează. Nu am văzut să se autosesizeze Iohannis în ceea ce priveşte protocoalele secrete. Nu există pe planeta numită Terra protocoale secrete între serviciile secrete şi parchet, ICCJ, CSM, toate s-au petrecut numai în România. Suntem exemplu negativ total la nivel planetar faţă de ceea ce înseamnă intoleranţă şi dictatură”, a declarat social-democratul la Digi24. El a susţinut că preşedintele devine un ”agent al acestui sistem”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că judecătorii Curţii Constituţionale ţin cont în judecarea sesizărilor şi de recomanările Comisiei de la Veneţia, astfel că sesizarea suplimentară a preşedintelui Klaus Iohannis reprezintă un demers care “încearcă să amâne aplicarea legilor”.

Ascultă:“Era de aşteptat ca preşedintele, odată ce legile ajung la instituţia prezidenţială, să sesizeze CCR. Nu îmi făceam niciun fel de iluzie că nu va recurge la acest instrument. Nu sunt în măsură să vă spun în mod categoric, dar (...) CCR când face controlul de constituţionalitate integrează întotdeauna şi recomandările Comisiei de la Veneţia, deci sesizarea suplimentară a Comisiei de la Veneţia pare mai degrabă un demers care să încetinească sau să amâne momentul punerii în aplicare a acestor legi”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Iohannis, ”apărător al democrației”

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, miercuri, la Digi24, că este dreptul preşedintelui să sesizeze Comisia de la Veneţia, mai ales în condiţiile în care, deşi s-a exprimat şi CCR, majoritatea parlamentară insistă să modifice legaile justiţiei aşa cum vrea. Zegrean a precizat însă că recomandările Comisiei de la Veneţia sunt doar recomandări şi că nimeni nu poate nimeni să oblige Parlamentul să adopte legea într-un fel anume.

”Sesizarea Comisiei de la Veneţia trebuia făcută de mult, pentru că acolo se lucrează în sesiuni, sunt doar 4 sesiuni pe an (...). Această Comisie este o comisie a Consiliului Europei. Recomandările Comisiei de la Veneţia sunt doar recomandări”, a adăugat Augustin Zegrean.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că sesizările anunţate de către preşedintele Klaus Iohannis în privinţa legilor justiţiei sunt două veşti foarte valoroase pentru democraţia din România. Barna a mai declarat că PNL şi USR vor depune împreună o moţiune de cenzură în actuala sesiune legislativă.

”Preşedintele Iohannis este cea mai reprezentativă persoană politică din statul român, a fost ales direct cu aproape 7 milioane de voturi, ceea ce îi dă o legitimitate foarte mare, iar faptul că prin aceste decizii preşedintele Iohannis confirmă ceea ce USR spune de un an de zile, că aceste legi sunt toxice şi că aceste legi de fapt atacă statul de drept fără niciun fel de echivoc, începând cu ordonanţa 13 şi în Parlament prin modalităţile creative pe care le cunoaşteţi”, a declarat Dan Barna.

Liderul USR a subliniat că, timp de un an şi ceva, de când a câştigat alegerile, ”PSD nu a făcut altceva decât să atace structurat şi organizat justiţia din România şi să încerce să o subordoneze pe toate căile”. ”Este un atac concertat prin care Liviu Dragnea încearcă să-şi subordoneze şi justiţia”, a susţinut Barna.