Arabia Saudită vrea noi sancțiuni pentru Iran

iran_nuclear_1.jpg

Ministrul de externe saudit a recomandat să se impună sancţiuni suplimentare Iranului
Ministrul de externe saudit a recomandat să se impună sancţiuni suplimentare Iranului
Image source: 
Wikimedia Commons

Arabia Saudită vrea o înăsprire a acordului în dosarul nuclear iranian, anunță ministrul saudit de externe, la finalul unei vizite a omologului său american Mike Pompeo.

În plus, Riad-ul mai vrea ca Teheranului - mare său rival regional - să-i fie impuse sancţiuni suplimentare. ”Arabia Saudită susţine eforturi vizând o îmbunătăţire a acordului iranian, iar noi credem că interzicerea îmbogăţirii uraniului trebuie să fie nelimitată”, a declarat ministrul saudit. ”Noi credem de asemenea că este necesară intensificarea inspecţiilor”, a adăugat el. Oficialul saudit a recomandat totodată să se impună sancţiuni suplimentare Iranului, din cauza ”încălcărilor sale ale deciziilor internaţionale cu privire la rachete balistice, susţinerii sale a terorismului şi ingerinţelor în afacerile unor ţări din regiune”.

Noul şef al diplomaţiei americane Mike Pompeo se întâlneşte în acest weekend cu oficiali saudiţi, iar apoi cu israelieni, cu scopul de a-i informa cu privire la planurile preşedintelui Donald Trump referitoare la acordul în dosarul nuclear iranian. Ostil acordului semnat în iulie 2015, Trump urmează să anunţe la 12 mai dacă ”rupe” acest text negociat între Iran şi marile puteri, aşa cum a ameninţat în mai multe rânduri.

Cât privește Zona Golfului, secretarul de stat al SUA subliniază necesitatea pentru unitate în regiune. ”Unitatea Golfului este necesară şi trebuie să o realizăm”, a declarat responsabilul american în cadrul unei conferinţe de presă.

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Yemen şi Libia au rupt legăturile diplomatice cu Qatarul, în iunie anul trecut. Aceste state au acuzat autorităţile de la Doha de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida, precum şi a Iranului.

Doha a negat acuzaţiile şi a afirmat că aceste ţări doresc să-i reducă suveranitatea.

Vizita noului secretar de Stat în capitala saudită are loc într-un moment de creştere bruscă a tensiunii cu Yemenul vecin, unde Arabia Saudită conduce o intervenţie militară de susţinere a preşedintelui yemenit contra rebelilor houthi, sprijiniţi de Iran.

Autorităţile saudite au afirmat că au interceptat sâmbătă o rachetă lansată de houthi. Cu o zi înainte, coaliţia condusă de Riad a efectuat un raid asupra capitalei yemenite Sanaa, ucigând zeci de rebeli, printre care doi comandanţi, potrivit televiziunii de stat saudite Al-Ekhbariya.