Pregătiri de summit: Kim ar renunța la teste. Nu și la armele nucleare

kimtrump.jpg

Kim Jong-un si Donald Trump se vor întâlni față în față pe 12 iunie
Kim Jong-un si Donald Trump se vor întâlni față în față pe 12 iunie
Image source: 
REUTERS / KCNA handout via Reuters

Autoritățile americane și cele din Coreea de Nord întețesc pregătirile pentru întâlnirea istorică dintre Donald Trump și Kim Jong-un. Cinci locuri de întâlnire sunt luate în considerare, scrie presa americană, care exclude ca summit-ul să aibă loc pe pământ american sau nord-coreean. În ceea ce privește data întâlnirii, surse de la Casa Albă vorbesc despre începutul lunii iunie sau chiar mai devreme. Care sunt, însă, așteptările de la această reuniune istorică? Ziarul The Guardian face un rezumat al mizelor întâlnirii Trump-Kim, cu accent pe componenta nucleară.

Aşteptările SUA şi ale Coreei de Nord privind denuclearizarea, în perspectiva summit-ului dintre preşedinţii Donald Trump şi Kim Jong-un, par să fie fundamental diferite. Asta, după ce în acelaşi document în care anunţa oprirea testelor nucleare, liderul de la Phenian spunea că arsenalul său nuclear va fi menţinut, iar testele nu vor mai avea de fapt loc pentru că... nu mai sunt necesare, scrie The Guardian.

Mai exact, conform unui comunicat al partidului, Kim a declarat că testele nucleare nu mai sunt necesare „având în vedere că munca de a monta focoase nucleare pe rachete balistice este terminată, iar întreg procesul de a dezvolta arme nucleare a fost dus la capăt într-un mod ştiinţific”.

El a adăugat că arsenalul nord-coreean, pe care l-a numit „o sabie puternică pentru a apăra pacea”, reprezintă o poliţă de asigurare pentru viitoarele generaţii. „E o garanţie fermă prin care urmaşii noştri pot avea cea mai demnă şi fericită viaţă din lume”, a declarat Kim.

De partea lor, SUA au văzut anunţul iniţial al Coreei de Nord că va renunţa la testele nucleare drept o concesie înainte de summit-ul dintre cele două ţări. Trump a sărbătorit anunţul ca pe o mare victorie diplomatică.

„Nu am renunţat la nimic şi au fost de acord cu dezarmarea nucleară (un lucru atât de bun pentru lume), închiderea locaţiilor şi fără alte teste”, a scris Trump pe Twitter.

Pe de altă parte, „pentru nord-coreeni, principiul dezarmării nucleare a peninsulei coreene nu înseamnă dezarmarea unilaterală. Ei iau în considerare doar dezarmarea la nivel global”, explică Joshua Pollack, cercetător la Institutul de Studii Internaţionale din Monterey.

Oficialii americani, inclusiv John Bolton, noul consilier pe securitate naţională, au declarat în trecut că SUA va cere o dezarmare nucleară completă şi rapidă la summit. Dar luni, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, nu a oferit foarte multe detalii în ceea ce priveşte obiectivele SUA.

Întrebată de mai multe ori ce înţelege Trump prin „dezarmare nucleară”, Sanders a evitat o definiţie.

Îi voi lăsa pe preşedinte şi pe Kim Jong-un să parcurgă astfel de detalii atunci când va avea loc întâlnirea”, a declarat ea.