Emmanuel Macron și ora adevărului european - reacții

macron_pe_2018.jpg

Macron PE 2018
Emmanuel Macron, singurul reformator din hemiciclu?
Image source: 
European Union

La Strasbourg, Emmanuel Macron a evocat în 17 aprilie necesitatea “autorității democrației” și a unei "suveranități a Europei", a vorbit despre proiectul European integrat, dar cu două viteze și s-a indignat privind situația din Siria. Un discurs care nu a lăsat pe nimeni indiferent, mai ales că Macron, în mod conștient sau nu, zguduie din temelii o structura învechită – cea “europeană”.

Ei, da! Franța s-a întors cu adevărat la masa europeană si bate cu pumnul în ea: situația siriană este intolerabilă și nu vom sta cu mâinile în sân. O spune președintele francez, acest copil teribil al Europei, căruia președintele Parlamentului European îi spune “Cher Emmanuel“ (în loc de Monsieur Le Président”) și care-și permite să pună în chestiune nu doar acțiunile externe ale Europei, dar și pe cele interne. 

Bătrâna Europă este cu adevărat bătrână iar Macron și-a propus s-o zguduie din temelii pentru a-i da puțin din vigoarea și din tinerețea sa.

Să nu ne înșelăm, însă! Emmanuel nu este atât de tânăr pe cât pare, el este de fapt un filozof care pare a fi înțeles la 39 de ani ceea ce alții nu au priceput la vârste cu mult mai onorabile. 

Macron vrea ca Europa să avanseze repede și structurat, chiar dacă ar mai pierde din adepți pe drum, vrea un protecționism pe care nici măcar nu-l deghizează și pe care-l aplică în interiorul UE și vrea solidaritate reală privind migranții.

Europa aceasta cu două viteze, îndelung dezbătută și în fine mărturisită, pune însă probleme în estul european. Eurodeputatul Adina Vălean o spunea astăzi în plenară, când se întreba ce se întâmplă cu Europa de azi în așteptarea celei de mâine. 

Într-adevăr, unde se află aceste state din est acum, astăzi? În discursul sau, Macron a refuzat idea că democrația poată fi lăsată de-o parte în est, dar se referea în mod vădit doar la Ungaria și la Polonia. 

Obișnuit să-i dea dreptate lui Macron în mai toate, Jean-Claude Juncker s-a repezit și el să spună că nu poate accepta o diviziune între est și vest fiindcă „Europa este un ansamblu”.

În realitate, Macron filozoful și Macron pragmaticul se află într-o bună conviețuire: președintele francez vrea ca Franța să fie mai împăcată cu ea însăși. O parte din cele spuse azi la Strasbourg se adresau direct sindicatelor care-i dau mult de furcă.  

El vrea ca o anumită idee de schimbare să se impună, venind din Paris, restului Europei și de asta a criticat Parlamentul European respingerea listelor transnaționale pentru alegerile europene din mai 2019.

La Strasbourg, ideea de abolire a partidelor politice, așa cum le cunoaștem, stârnește panică. Tânărul Emmanuel a reușit să ridiculizeze dreapta și stânga în Franța, o poate face și pe plan european. 

Și nu e glumit. Om fi cu toții europeni si atașați unor valori comune de pace, democrație, prosperitate și piață comună, dar toate au o limită, iar eurodeputații se tem că-și pierd locul la masa cu bucate numită UE.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan