Emmanuel Macron: ”Salut munca președintelui Iohannis, care nu își lasă țara din mână”

macron_interview.png

Image source: 
Facebook / Emmanuel Macron

Președintele Emmanuel Macron a ținut să facă această subliniere în cadrul unui interviu televizat difuzat duminică în Franța, de canalul de televiziune BFMTV asociat cu radioul RFM şi situl de informaţii Mediapart, răspunzând unei întrebări a moderatorului referitoare la situația din ”fostele țări comuniste”. Redăm mai jos fragmentul respectiv, din interviul realizat cu prilejul împlinirii unui an de mandat pentru președintele Franței:

Moderator: Cum puteţi refonda Europa cu foste ţări comuniste, care se opun primirii refugiaţilor, a străinilor, Europa lui Viktor Orban şi a discursurilor lui, care amintesc de perioada de dinainte de război?

Emmanuel Mcron: Iau Europa aşa cum e. Putem să o plângem. O plâng şi eu, ca şi dumneavoastră. Nu împărtăşesc nimic din valorile lui. Dar este acolo, este ales.

Moderator: Nu este singurul care împărtăşeşte...

Emmanuel Macron: În Europa se ridică aşa numitele democraţii iliberale. Eu văd în Europa democraţii în care oamenii au obosit. Li se spune că nu pot exista reforme, rămân ataşati de lucruri. Democraţii care se obişnuiesc cu slăbiciunea, cu nedreptatea şi inegalităţile, cu furia. Acestea fac să crească populismul care le denunţă moral, dar care nu atacă cauzele. Şi de celalaltă parte sunt democraţiile iliberale, care spun: „Oamenii aceia sunt slabi, hai să nu mai respectăm democraţia, să scăpăm de independenţa magistraţilor". Polonia, Ungaria, unii în România - şi salut acum munca preşedintelui român care nu îşi lasă ţara din mână... Aceste tendinţe sunt în urcare peste tot în Europa.

 

Cele mai importante momente ale interviului, aici: