UE și NATO își declară susținerea față de atacurile aliate din Siria. Rebelii sunt reticenți

tusk_rage.jpg

Donald Tusk.
Sursa imaginii: 
AFP

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat azi că Uniunea Europeană "va rămâne alături de aliaţii săi de partea justiţiei", după atacurile occidentale asupra Siriei, informează AFP.

"Atacurile SUA, Franţei şi Marii Britanii arată clar că regimul sirian, alături de Rusia şi Iran, nu poate continua această tragedie umană, cel puţin nu fără costuri", a scris Tusk pe Twitter. Anterior și Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a transmis o declaraţie în care îşi afirmă susţnerea faţă de atacurile lansate aliați pentru că, citez, asta ”va reduce capacitatea regimului de a lansa alte atacuri cu arme chimice asupra poporului sirian". De partea sa, cancelarul german Angela Merkel a declarat că guvernul său ''susţine'' atacurile, o "intervenţie militară necesară şi corespunzătoare" după presupusul atac chimic din urmă cu o săptămână de la Douma, care a făcut zeci de morţi. "Susţinem faptul că aliaţii noştri americani, britanici şi francezi (...) şi-au asumat responsabilitatea. Intervenţia militară era necesară şi corespunzătoare", a precizat, într-un comunicat, Angela Merkel, care a anunţat joi că Germania nu va lua parte la nicio acţiune militară.

Dar cum au reacționat rebelii? Gruparea Jaich al-Islam a spus că raidurile occidentale asupra poziţiilor militare ale regimului ar reprezenta "o farsă" atât timp cât preşedintele Bashar al-Assad rămâne la putere.  "Să pedepseşti instrumentul crimei în timp ce criminalul este menţinut (la putere - n.r.) reprezintă o farsă", a scris pe contul său de Twitter Mohammed Allouche, un înalt responsabil ai grupării Jaich al-Islam, care controlează Douma, oraşul unde ar fi avut loc presupusul atac chimic de la 7 aprilie.