Zuckerberg: "Sunt oameni în Rusia angajaţi să încerce să exploateze sistemele noastre”

zuckerberg.jpg

Mark Zuckerberg (33 de ani) în timpul audierii din Senatul SUA, 10 aprilie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Leah Millis

CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg, care a fost audiat marți timp de cinci ore în comisiile de Comerţ şi Juridică ale Senatului american, şi-a asumat răspunderea faţă de erorile reţelei de socializare care au dus la scandalul "Cambridge Analytica” și a prezentat o serie de măsuri pe care le va lua pentru a preveni apariţia unei situaţii similare. Zuckerberg a spus că Facebook se luptă continuu cu operatori ruşi care încearcă să îi exploateze platforma de socializare. Acţiunile companiei au închis în urcare cu 4,5%, în timpul audierii din Senatul SUA. Miercuri, co-fondatorul celei mai mari rețele sociale din lume va fi audiat în comisia pentru energie şi comerţ a Camerei Reprezentanţilor.  

”Facebook se luptă continuu cu operatori ruşi care încearcă să ne exploateze platforma de socializare”, a spus el potrivit BBC, adăugând că aceștia ”vor continua să devină mai buni”.

Zuckerberg a dezvăluit că Robert Mueller, consilierul special care a investigat presupusul amestec al Rusiei în alegerile din 2016, a intervievat angajaţi Facebook, dar că el personal nu s-a numărat printre cei intervievaţi. "Colaborarea noastră cu acest consiliu este confidenţială”, a spus Zuckerberg.

El a afirmat că Facebook dezvoltă în prezent noi instrumente pentru a identifica conturi false. "Sunt oameni în Rusia angajaţi să încerce să exploateze sistemele noastre, precum şi alte sisteme. Trebuie să investim în a ne dezvolta şi în acest domeniu”, a spus Mark Zuckerberg.

Răspunzând unei intervenţii a senatorului Tom Udall, Zuckerberg a afirmat că cel mai important lucru care îl preocupă în prezent este să se asigure că nu va interveni nimeni în alegerile care vor avea loc în acest an.

În timpul audierii, co-fondatorul Facebook a mai spus că, privind în urmă, înţelege că a fost o greşeală să creadă că datele deţinute de Cambridge Analytica au fost şterse, fără să verifice adevărul. Mark Zuckerberg a spus că faptul că Facebook nu a interzis această companie în 2015 a fost o "greşeală”.

"Cambridge Analytica era advertiser în 2015, aşa că Facebook ar fi putut interzice compania când am aflat prima dată despre colectarea de date. Nu am făcut acest lucru. Acea decizie a fost o greşeală”, a spus el.

Zuckerberg  a confirmat că date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute de profesorul Aleksander Kogan şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica.

Aleksander Kogan este cercetătorul de la Universitatea Cambridge care a creat chestionarul folosit de Cambridge Analytica. Aplicaţia "thisismydigitallife", concepută de Kogan, cercetător în psihologie care lucra pentru această companie, i-a permis întreprinderii să colecteze date personale de la mii de persoane care au descărcat-o, dar şi pe cele ale prietenilor lor de pe platforma de socializare.

Întrebat dacă cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi de scandalul "Cambridge Analytica" sunt victime, el a răspuns: ” Da. Acest lucru s-a întâmplat şi s-a întâmplat sub nasul nostru”, potrivit news.ro.

"Crezi că sunteţi mai responsabili cu datele noastre decât guvernul SUA?”, a întrebat senatorul Dean Heller. "Da”, a răspuns, simplu, Mark Zuckerberg, potrivit The Guardian.

Întrebat şi dacă Facebook înregistrează convorbirile telefonice. "Nu cred că am colectat vreodată conţinut din convorbiri telefonice”, a răspuns CEO-ul Facebook, care a subliniat faptul că această companie nu vinde date companiilor de publicitate.

Mark Zuckerberg a mai spus că el vede Facebook drept o companie de tehnologie, nu ca pe un publisher. "Sunt de acord că suntem responsabili pentru conţinut, dar nu producem conţinut”, a spus el.