Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacții la arestarea lui Puigdemont: de la furia partizanilor secesionismului până la satisfacția rivalilor politici

reactii_arestare_puigdemont.jpg

Arestarea lui Carles Puigdemont în Germania i-a scos în stradă pe catalanii secesioniști, duminică 25 martie 2018.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Albert Gea

Cel puţin 89 de persoane au fost rănite și 4 au fost reţinute în protestele faţă de arestarea lui Carles Puigdemont, după ce fostul lider catalan a fost reţinut în Germania în baza unui mandat de arestare internaţional emis de Spania. La câteva ore de la arestarea lui Puigdemont, mii de oameni s-au adunat în Barcelona pentru a protesta iar videoclipuri cu mulţimile au circulat pe reţelele sociale.

Zeci de mii de persoane au demonstrat duminică pe străzile Barcelonei pentru a protesta împotriva arestării lui Carles Puigdemont în Germania. Deja atmosfera in jurul problemei catalane se tensionase inca de vineri când Pablo Llarena, judecătorul Curții Supreme care instrumentează cazul catalan, i-a pus sub acuzare, pentru infracțiunea de revoltă, pe 13 dintre cei 28 de politicieni investigați pentru participarea la procesul catalan de independență. Printre acestia se află inclusiv fostul președinte catalan Carles Puigdemont, fostul vicepreședinte Oriol Junqueras, deja aflat în arest preventiv, Jordi Turull, care până vineri era candidatul propus pentru a fi votat sâmbătă președinte, dar și actualul secretar general al Stângii Republicane, Marta Rovira, care încă de vineri a fugit în Elveția pentru a evita un iminent arest.

Protestul de dumincă, convocat de Adunarea Națională Catalonă, a adunat peste 50.000 de persoane care au mărșăluit pe strazile Barcelonei, după care s-au oprit în fața Consulatului German din Barcelona, pentru a cere ca liderul catalan sa nu fie extrădat in Spania.

O alta demonstrație de mai mici proporții a fost organizată de către așa numitele Comitete de Apărare a Republicii și a fost organizată in fața Delegației Guvernamentale, instituția reprezentativă a executivului spaniol în Barcelona, unde au avut loc confruntări între manifestanți și poliția catalană, soldate cu peste 50 de persoane ușor rănite și trei protestatari arestați.

După cum se știe, fostul președinte catalan, Carles Puigdemont, se află deja într-o închisoare germană așteptând să fie judecat, la cererea autorităților spaniole, care cer extrădarea sa.

Se pare că serviciile spaniole de informații au supravegheat în permanentă mișcarile lui Puigdemont, iar judecătorul Pablo Llarena, a emis încă de vineri un euroordin de detenție pentru ca acesta să fi arestat în Finlanda, unde se afla pentru a ține o conferință la Universitatea din Helsinki, dar poliția finlandeză nu a reușit să-l găsească în timp util, deoarece Puigdemont a renunțat la zborul pe care îl avea programat pentru duminică dupa-amiază și a preferat calea rutieră, dar din nefericire traseul trebuia să treacă prin Germania, unde în cele din urma a și fost arestat.

Arestarea în Germania îi este foarte defavorabilă lui Puigdemont, deoarece Codul Penal German prevede pedepse care pot ajunge la închisoare pe viață pentru infracțiunea de rebeliune pentru care  acesta este acuzat în Spania, ceea ce nu se intîmplă în Belgia, în plus, Germania este una dintre țările cu care Spania are o foarte bună și activă colaborare polițienească iar relațiile dintre Mariano Rajoy și Angela Merkel sunt dintre cele mai bune.

Reacțiile la arestarea lui Puigdemont au fost dintre cele mai diverse, de la furia partizanilor secesionismului catalani, care cer din nou ca Puigdemont sa fie investit președinte, invocănd rezultatul alegerilor din decembrie anul trecut, până la satisfactia nedisimulată a lui Albert Rivera, liderul Partidului Ciudadanos, care scria pe Twitter, citez: ”complotul lui Puigdemont a luat sfârșit. Pentru încercarea de a distruge o democrație europeană, de a ignora legile democratice, de a distruge bună conviețuire, de a delapida banii publici, pentru toate aceste nu poate să se bucure de impunitate, Justiția își va face treaba ”.

În schimb mult mai neutru a fost comunicatul executivului de la Madrid care nu a vrut să dea multă importanță acestui moment, rezumându-se în a susține că arestarea lui Puigdemont este o consecință a demersurilor justiției spaniole și că va fi urmată de procedurile obișnuite ale sistemului european de cooperare polițienească și judiciară.

Duminică seara târziu a intervenit si presedintele Parlamentului Catalonie, Roger Torrent, care, fară sa dea glas propunerii de a-l susține iar pe Puigdemont pentru funcția de președinte, condamna arestarea liderului catalan: ”Președintele Puigdemont a fost ales în urma unei decizii libere suverane și democratice a concetățenilor săi, exprimată în Parlament. Niciun judecător, niciun guvern și niciun funcționar nu are legitimitatea de a destitui, și cu atât mai puțin de a-l urmări pe președintele tuturor catalanilor”.

 
Ascultă AICI corespondența din Spania