Angela Merkel, vizită în Polonia. Relația Berlin-Varșovia, resetată?

La cinci zile de la investirea cabinetului Merkel la Berlin, primul mini-turneu oficial al cancelarului Merkel, unul tradiţional deja, are pe agendă două capitale Parisul şi Varşovia.

Ieri în Varşovia Cancelarul a dat tonul unui discurs ceva mai pragmatic dacă ar fi să comparăm vizita cancelarului german cu vizita premierului Morawiecki de acum o lună la Berlin şi Munchen.

Agenda bilaterală germano-polonă poate fi împărţită în trei sau chiar patru mari coşuri sau grupări de subiecte.

Primul, şi cel mai coeziv ar fi economia şi subiectele economice-regulatorii la nivelul UE. Schimbul comercial între cele două ţări se ridică la 110 miliarde de Euro, conform spuselor cancelarului Merkel. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat în repetate rânduri că, convergenţa economică între cele două ţări este fără precedent, iar pe viitor cele două guverne şi-au propus să consolideze acest trend. La nivel UE, pe aşa teme ca Brexit, integrarea bancară sau viitorul buget UE, Polonia este foarte apropiată de Berlin.

A doua grupare e compusă de temele dificile. Unele sunt teme pe agenda comună UE, în timp ce unele sunt mai degrabă subiecte dificile bilaterale. Vorbim aici de dosare precum reforma judiciară din Polonia şi încercarea Varşoviei de a evita votul în conformitate cu Articolul 7 împotriva sa din Consiliu. O altă temă dificilă este puternica opoziţie a Varşoviei în ce priveşte construcţia conductei Nordstream 2 între Rusia şi Germania, unde Varşovia se opune virulent acestei construcţii. Un al treilea subiect dificil ar fi politica migraţiei şi de azil a UE. Şi, finalmente, revendicările Poloniei în ce priveşte reparaţiile pentru distrugerile din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Al treilea coş e format de teme precum politicile protecţioniste ale administraţiei Trump, acolo unde Berlinul şi Varşovia au poziţii identice, respectiv opuse noilor măsuri protecţioniste în comerţul transatlantic şi global a Statelor Unite. În mod similar, subiectele de apărare şi Securitate se bucură de o interpretare apropiată, iar la Consiliul UE de joi, Polonia şi Germania se pare că vor propune sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei în semn de solidaritate cu Marea Britanie ca urmare a recentului atac chimic din Salisbury sau cazul Skripal.

Germania, schimbare de ton pe migraţie şi azil         

În mod oarecum surprinzător, cancelarul Merkel a exprimat poziţii mai apropiate de Polonia pe un dosar important pentru Varşovia ca cel al migraţiei şi azilului. Angela Merkel a adoptat cel puţin pentru moment definiţia Varşoviei în ce priveşte refugiaţii şi azilanţii din Europa de est şi Asia Centrală. În particular, Berlinul ar fi de acord să accepte definirea migranţilor ucraineni - care se ştie bine sunt migranţi economici – ca simpli migranţi şi chiar refugiaţi asemenea celor din Siria de exemplu. Ori, se ştie că oficial Polonia a acceptat în 2017 în jur 90 de azilanţi din Ucraina, Cecenia şi Tadjikistan. Cei în jur de un milion de Ucraineni care au migrat în Polonia în ultimii ani nu sunt în nici caz azilanţi sau refugiaţi.

Explicaţia ar putea rezulta din faptul că Berlinul îşi propune ca până în iunie când va avea loc următorul Consiliu General UE, ţările membre să ajungă la un acord comun asupra unei noi politici şi definirea unor noi instrumente pentru migraţie şi azil. De altfel, Cancelarul german a menţionat şi disponibilitatea Berlinului de a contribui şi mai mult la întărirea FRONTEX, adică agenţia pentru monitorizarea frontierelor externe a UE cu sediul în Varşovia.

Re-activarea Triunghiului de la Weimar

E poate prematur să o numim resetare, însă în mod clar există voinţă politică pentru dialog intensiv cu Varşovia, astfel încât să nu mai existe aceeaşi atmosferă tensionată între Polonia şi marile capitale europene ca în ultimii doi ani. Un semnal clar a fost menţiunea reactivării Triunghiului Weimar între Polonia, Germania şi Franţa. Această platformă de politică externă europeană nu a mai funcţionat practic din 2014, adică de la începutul conflictului dintre Ucraina şi Rusia. Vom vedea în acest sens dacă şi Parisul va vrea să livreze în viitorul apropiat prin aceeaşi disponibilitate de dialog cu Polonia ca şi Germania.

 
Corespondentul RFI la Varșovia, Octavian Milewski, despre vizita Cancelarului german Angela Merkel