Nicolae Negru, la RFI: Dodon e iresponsabil, iar Putin vrea refacerea URSS

negru.jpg

Nicolae Negru este comentator politic, editorialist al Ziarului național din Republica Moldova
Nicolae Negru este comentator politic, editorialist al Ziarului național din Republica Moldova
Image source: 
Facebook

”Acțiunile guvernului de la Bucureşti pot face ca duşmanul numărul unu al Republicii Moldova să fie România”, e de părere preşedintele Republicii Moldova. Igor Dodon avertizează autoritățile române să nu susțină manifestații precum marșul unionist de la Chișinău programat pentru 25 martie. Liderul prorus de la Chișinău a condamnat și declaraţiile simbolice de unire a celor două state semnate recent de 100 de primării din România. În acest context, editorialist Ziarului național din Republica Moldova, Nicolae Negru, afirmă, într-un interviu acordat RFI, că Dodon continuă să facă declarații iresponsabile, care pot deveni periculoase în contextul realegerii la Moscova a președintelui Vladimir Putin.

”Curentul unionist reprezintă un pericol pentru statalitatea Republicii Moldova”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, într-un interviu acordat postului Radio Europa Liberă. El a subliniat că, deşi mai multe persoane i-au comunicat intenţia de a ieşi pe 25 martie în stradă pentru a-i confrunta pe unionişti, el i-a îndemnat la pace.
Igor Dodon a calificat drept "provocare" manifestaţia unionistă programată să aibă loc la Chişinău în data de 25 martie şi a avertizat că declaraţiile simbolice de unire a Republicii Moldova cu România, semnate de mai mult de 100 de primării cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri, pot avea şi consecinţe juridice, pentru că pe multe dintre ele s-a folosit ştampila oficială a primăriilor. "Situaţia a scăpat de sub control şi consecinţele pot fi foarte grave', a spus Dodon.
Totodată, preşedintele moldovean a ţinut să "avertizeze" guvernul de la Bucureşti că "prin susţinerea unor astfel de acţiuni există riscul major ca duşmanul numărul unu al Republicii Moldova, al moldovenilor, să fie românii'.
În opinia lui Dodon, Bucureştiul "susţine tacit' unionismul, ceea ce ar putea face ca relaţiile dintre Republica Moldova şi România să ajungă precum cele dintre Ucraina şi Rusia. Mai mult, el crede că în parlamentul României se duce o "politică agresivă pro-unionistă", conform postului de radio Europa Liberă
În cadrul aceluiaşi interviu, Igor Dodon şi-a exprimat speranţa ca pe parcursul noului mandat al lui Vladimir Putin "să fie rezolvată una dintre problemele de bază" ale Republicii Moldova: problema transnistreană.

Nicolae Negru: Exemplul Crimeei nu este concludent?

În interviul acordat RFI, editorialistul Ziarului național din Republica Moldova, Nicolae Negru, declară că ”Igor Dodon face declarații iresponsabile. El este în campanie electorală chiar de la inaugurarea lui ca președinte”.

Ascultă:Comentatorul politic mai remarcă faptul că ”Dodon nu reclamă prezența nelegitimă a trupelor ruse în Republica Moldova (n.r. în Transnistria), dar  se ia de niște tineri care spun că sunt români, că vorbesc limba română și că vor reunirea cu România”.

Nicolae Negru mai subliniază că discursul lui Igor Dodon poate avea implicații serioase pe viitor în contextul realegerii în funcția de președinte al Rusiei a lui Vladimir Putin: ”Putin dorește refacerea, într-o formă sau alta, a URSS. Cel mai mare regret al său este prăbușirea Uniunii Sovietice. Exemplul Crimeei nu este concludent? Ce se întâmplă în Lugansk, în Donbas (n.r. Ucraina) nu ne învață pe noi nimic?

Ascultă interviul cu editorialistul Ziarului național din Republica Moldova, Nicolae Negru:

Nicolae Negru, despre declarațiile lui Igor Dodon