Teodor Meleşcanu: Nu mi-a cerut nimeni să-l schimb pe ambasadorul George Maior

teodor_melescanu.jpg

Image source: 
mae.ro

Evaluarea activităţii ambasadorilor români se va încheia în cel mult zece zile. Anunţul a fost făcut de ministrul de Externe la Antena 3.

Teodor Meleşcanu spune că nu există nici o listă cu anumiţi ambasadori care trebuie evaluaţi, acţiunea fiind una anuală: "Nu există nici o listă de ambasadori, nici primul, nici al doilea, este vorba de o cerere pentru evaluarea activităţii ambasadelor şi bineînţeles, asta înseamnă implicit şi a şefilor de misiuni care răspund pentru activitatea diplomatică în exterior. E o chestiune care la noi se face anual. Fiecare ambasadă la sfârşitul anului transmite un raport de activitate în decursul lunii ianuarie şi pe această bază, cererea doamnei prim-ministru de a face o evaluare foarte clară a modului în care s-au desfăşurat activităţile în oficiile diplomatice, urmând ca după aceea să se ajungă la anumite concluzii".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut recent că fostul director al SRI, George Maior, în prezent ambasador în SUA s-ar fi implicat în formarea Guvernului USL în 2012.

Teodor Meleşcanu spune că nu poate evalua decât activitatea lui Maior ca ambasador: "Din punctul meu de vedere, singurul lucru pe care pot să-l fac este să evaluez activitatea în postura de şef de misiune a oricărei persoane şi nu pot să mă refer la circumstanţe care au privit activitatea sa anterioară sau alte lucruri. Deci, evaluarea se face strict pe nivelul modului în care se îndeplinesc sarcinile care revin fiecărei ambasade".

Întrebat dacă i-a cerut cineva să-l schimbe pe George Maior, ministrul de Externe a răspuns: "Nu mi-a cerut nimeni să-l schimb pe domnul Maior. În mod normal, o asemenea decizie trebuie luată după o evaluare a modului în care se desfăşoară activitatea la un oficiu sau altul".