Theresa May: Rusia este probabil responsabilă de otrăvirea lui Skripal

skripal_fiica.jpg

Sergei Skripal și fiica sa Yulia
Sergei Skripal și fiica sa Yulia sunt în continuare în stare gravă în spital
Sursa imaginii: 
http://www.dailymail.co.uk

Prim ministrul Theresa May a declarat că Rusia este responsabilă cu o mare probabilitate de tentativa de asasinat împotriva unui fost spion KGB refugiat în Marea Britanie. Premierul May a cerut explicații urgente Rusiei.  

Vorbind în fața deputaților, premierul May a spus că guvernul pe care-l conduce a ajuns la concluzia că este "foarte probabil" că Rusia se află în spatele atacului din 4 martie în care fostul spion Sergei Skripal și fiica sa Yulia au fost otrăviți în localitatea Salisbury din sudul Angliei.

Ea a spus că ambasadorul Federației Ruse la Londra a fost convocat pentru a explica dacă aceasta este o acțiune directă a statului Rusia sau rezultatul pierderii controlului asupra stocului de agenți neurotoxici. 

Potrivit premierului May substanța folosită în atacul din 4 martie a fost identificată ca făcând parte din grupa agenților neurotoxici "Noviciok".

Premierul May a mai informat deputații că ministrul de externe Boris Johnson a cerut amasadorului Rusiei să dezvăluie toate detaliile programului Noviciok Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice.

"Dacă nu vom primi niciun răspuns credibil , vom conchide că această acțiune echivalează cu folosirea ilegală a forței de către statul Rusia împotriva Regatului Unit", a mai spus premierul May, neprecizând ce măsuri va lua guvernul său.

Rusia dezminte

Skripal, în vârsta de 66 de ani și fiica sa de 33 de ani, se află în stare gravă dar stabilă în spital, ca și sergentul de poliție Nick Bailey care a intervenit primul când cei doi au fost găsiți prăbușiți la Salisbury.

Theresa MayPremierul May a cerut explicații Rusiei (foto: Sky News) 

Fost ofițer KGB în retragere, Skripal a fost condamnat în 2004 la 13 ani închisoare în Rusia pentru divulgarea către serviciul britanic de spionaj, MI6, a numelor unor spioni în favoarea Rusiei din Occident. În 2010 el a fost eliberat ca parte a unui schimb de spioni și s-a stabilit în Marea Britanie. 

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova a calificat declarația premierului May drept "o reprezentație de circ în parlamentul britanic".

"Concluzia e evidentă - e o nouă campanie de informații și politică bazată pe provocări", a mai spus ea.

În prealabil, întrebat de BBC dacă Rusia este în culpă, președintele Vladimir Putin a răspuns: "Rezolvați lucrurile acolo și pe urmă vom discuta asta".  

În 2016 o anchetă judiciară independentă a ajuns la concluzia că președintele Putin a ordonat probabil asasinarea în 2006 a lui Alexander Litvinenko, un alt fost ofițer KGB refugiat în Marea Britanie și critic vehement al liderului de la Kremlin.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ