T. Toader: Declanșez procedura de revocare a șefei DNA

toader.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, după prezentarea sintezei unui raport privind activitatea managerială la DNA, timp de 80 de minute, că declanşează procedura de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Președintele Klaus Iohannis este cel care va avea ultimul cuvânt de spus în această chestiune.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat timp de peste o oră activitatea DNA, a adus o serie de critici dure la adresa instituției și, mai ales, la adresa șefei DNA, pentru ca în final să anunțe că va solicita revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA.

Toader a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, care i-au cerut în mai multe rânduri clarificări faţă de cele afirmate, însă a spus că va publica raportul pe site-ul Ministerului Justiției şi a precizat că va face o conferinţă de presă în altă zi. Tudorel Toader acuză declaraţiile publice ale şefei DNA, spunând că au adus prejudicii de imagine ţării.

Tudorel Toader a declarat, între altele, că procurorul-șef al DNA se face vinovat de comportament excesiv de autoritar. Ministrul o acuză pe Laura Codruța Kovesi că s-a implicat personal în dosarele altpr procurori și a prioritizat dosarele după impactul mediatic.
"Un comportament excesiv de autoritar. Personal a supravegheat ancheta desfășurată de procurori în legătură cu OUG 13. Citez <<Eu mi-am asumat acest dosar împreună cu procurorul X și Y. Nu au făcut un milimetru la stânga sau la dreapta fără ca eu să spun DA>> Așadar, se observă o supraveghere, o implicare în realizarea anchetelor altor procurori, ceea ce legea interzice ", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul  Toader a acuzat și modul în care DNA ar soluționa dosarele penale, anume, în funcție de impactul mediatic.

"Prioritizarea soluționării dosarelor cu impact mediatic. Acestea nu se rezolvă după rezonanța publică pe care o au, nu după calitatea persoanei care se presupune că a comis presupusele fapte, ci în ordinea cronologică a înscrierii sesizării", a declarat Toader.

Alte declarații ale ministrului:

- CCR a constatat că prin conduita sa procurorul sef al DNA nu doar ca inlătura orice colaborare loiala cu autoritatile, ci refuza sa participe la clarificarea unor aspecte legate de un interes de ordin public.

- Am retinut comportamentul excesiv de autoritar (...), declaraţiile publice de notorietate releva comportamentul excesiv de autoritar, personal a supravegheat ancheta desfăşurată de procurori in legătură cu OUG 13.

- Trecerea timpului nu a dus la o indreptare a acestui tip de comportament, ci la o acutizare a problemelor, asa cum releva iesirile in spatiul public.

- Prioritizarea solutionarii dosarelor cu impact mediatic. Dosarele nu se rezolva dupa rezonanta publica pe care o au, după calitatea persoanei care se presupune ca a comis respectivele fapte, ci in ordinea cronologica

- Într-un interviu, sefa DNA s-a lansat într-o critica dura asupra unor proiecte, acuzand politicieni si oameni de afaceri ca lovesc in curatarea uneia dintre cele mai corupte tari

- În incercarea de a obtine condamnari cu orice pret, in conditiile in care s-a afirmat ca „trebuie sa venim cu dosare importante, sa ajungem la persoane de rang inalt, aceasta incercare de capare este absolut contrara” oricarui stat de drept.

- Neimplicarea procurorului şef al DNA in identificarea si eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori

- DNA nu se identifică cu procurorul șef, ale cărei acțiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituția, prin exces de autoritate, comportament discreționar, sfidarea autoritătii Parlamentului, contestarea decizilor CCR.

- Nimeni nu e mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele. Trebuie să dezvoltăm ce e bun, să eliminăm ce e rău.