Un fost deputat catalan fuge din Spania pentru a cere azil politic în Elveția

anna_gabriel.jpg

Anna Gabriel (dreapta) s-a refugiat în Elveția pentru a cere azil politic și pentru a denunța sistemul judiciar spaniol
Anna Gabriel (dreapta) s-a refugiat în Elveția pentru a cere azil politic și pentru a denunța sistemul judiciar spaniol
Sursa imaginii: 
REUTERS/Albert Gea (arhiva)

După Carles Puigdemont și cei patru miniștri refugiați în Belgia, un alt lider secesionist catalan fuge din Spania pentru a se pune la adăpost de acuzațiile de rebeliune și revoltă relaționate cu procesul separatist. Fost parlamentar catalan în legislatura anterioară, Anna Gabriel, s-a refugiat în Elveția pentru a cere azil politic și pentru a denunța sistemul judiciar spaniol, iar miercuri, judecătorul curții supreme, care instrumentează cauza secesionistă, a emis un mandat de arestare pe numele ei.

Anna Gabriel a fost citată miercuri de judecătorul de instrucție care instrumentează dosarul secesionist, pentru a răspunde acuzațiilor de rebeliune și revoltă, dar politicianul catalan a preferat să fugă în Elveția pentru a se pune la adăpost de o eventuală arestare preventivă, adică a făcut un ˝Puigdemont˝, după cum comentează cu ironie o parte a presei spaniole.

Anna Gabriel a fost deputat în legislatura anterioară, din partea partidului CUP, Candidatura Unității Populare, o formațiune separatistă ecologistă, cu un program politic anticapitalist, care militează pentru constituirea unei Republici Catalane Independente, pledează pentru naționalizarea băncilor și ieșirea Spaniei din NATO, fiind considerată în acest moment o organizație  de extremă stângă. CUP este o formațiune politică care a fost votată de doar 5% dintre catalani, obținând  numai  4 locuri în actualul legislativ. Sunt componenții cei mai dificili ai blocului separatist, dar sunt indispensabili pentru constituirea unei majorități absolute. În procesul separatist a fost formațiunea care a pledat pentru cele mai radicale soluții, reușind de cele mai multe ori să se impună moderaților, iar Anna Gabriel, purtătorul de cuvânt al partidului, a fost fața cea mai vizibilă a extremiștilor catalani.

În acest moment continuă investigațiile legate de eșuata încercare de obținere a independenței, iar marți a venit rândul fostului deputat Anna Gabriel. Aceasta s-a refugiat în Elveția încă de acum o lună, iar miercuri, finndcă nu a dat curs citației judecătorului curții supreme, acesta a emis imediat un mandat de arestare pe numele ei. Deși procuratura spaniolă a cerut emiterea unui ordin internațional de arest,  jurisdicția mandatului a fost restrânsă la teritoriul național, deoarece în legislația elvețiană infracţiunea de rebeliune, pentru care aceasta este acuzată, nu este penalizată decât dacă este însoțita de acte de violență.

Deși ministrul spaniol al justiției afirma încă de marți că între Spania și Elveția există acorduri bilaterale care vor facilita extrădarea, miercuri, purtătorul de cuvânt al Oficiului Federal de Justiție al Elveției avertiza într-un ziar local că țara sa va respinge a priori orice cere de extrădare a fostului deputat catalan Anna Gabriel. "Acuzația care i se aduce este, foarte probabil, pentru un delict politic și, conform Codului Penal Elvețian și Convenției Europene a Drepturilor Omului, nu se poate accepta o cerere de extrădare pentru un motiv de acest gen", dădea asigurări demnitarul elvețian. Declarația a fost difuzată doar cu câteva ore înainte ca judecătorului curții supreme să emită mandatul de arestare, ceea ce l-a și determinat în cele din urmă să nu dea curs cererii procuraturii de a emite un mandat internațional.

Conform propriilor declarații, Anna Gabriel își va întemeia toată apărarea, ca și Puigdemont, susținând că este persecutată politic și că nu speră că va avea parte de un proces echitabil în Spania. Obiectivul ex-deputatului catalan este să deschidă un al doilea front în fața justiției spaniole, într-o altă țară europeană, după ce Puigdemont și miniștrii săi au reușit, din Belgia, să oblige Spania să retragă ordinul internațional de arest emis împotriva lor. Cu acest nou capitol secesioniștii doresc să facă un nou pas în internaționalizarea conflictului catalan, mai ales că la Geneva, orașul ales de Anna Gabriel, se află sediul Comisiei pentru Drepturile Omului a Organizației Națiunilor Unite.

 
Ascultă AICI corespondența din Spania