Președintele legislativului catalan va da în judecată Spania la CEDO pentru a apăra candidatura lui Carles Puigdemont

carles.jpg

Președintele legislativului catalan va da în judecată statul spaniol la CEDO pentru a apăra candidatura lui Carles Puigdemont
Președintele legislativului catalan va da în judecată statul spaniol la CEDO pentru a apăra candidatura lui Carles Puigdemont

Președinte parlamentului de la Barcelona, Roger Torrent, a declarat că va da în judecată statul spaniol în fața Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg pentru a contesta decizia Tribunalului Constituțional de a împiedica candidatura lui Carles Puigdemont la postul de președinte al Cataloniei. Dar decizia președintelui Parlamentului Cataloniei a luat prin surprindere blocul secesionist și a generat tensiuni între cele două partide care susțin mișcarea catalană pentru independență.

Parlamentul Cataloniei a prezentat marți un recurs în fața Tribunalului Constituțional pentru a contesta decizia acestuia de a interzice o eventuală investitură delegată sau telematică a lui Carles Puigdemont la Președinția Cataloniei. 

Instanța supremă dăduse hotărârea în acest sens în urmă cu doua săptămâni, la cererea executivului de la Madrid, dar, în ciuda acestei decizii, Puigdemont continuă să fie singura candidatură a blocului secesionist, ceea ce a dus la un blocaj politic al actualei legislaturi catalane şi a generat multă tensiune în cadrul propriei mișcări pentru independenţă. Parlamentul Catalan cere instaței supreme să anuleze măsurile preventive cerute de Madrid și să permită executarea demersurilor necesare pentru a permite investitura lui Puigdemont. 

În acest context, marți, președinte Parlamentului, Roger Torrent, a anunțat că va da în judecată statul spaniol în fața Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, tocmai pentru a contesta decizia de a împiedica candidatura lui Carles Puigdemont la postul de Președinte. Conform informațiilor furnizate de legislativul de la Barcelona, acuzația va fi formulată în mod individual, ca persoană fizică, de către Roger Torrent, dar președintele legislativului catalan a cerut tuturor deputaților din coaliția secesionistă să se alăture acestei inițiative şi să formuleze plângeri similare împotriva statului spaniol.

Roger Torrent a declarat că a decis să reclame statul spaniol în faţa instanței de la Strasbourg, tocmai pentru a „proteja dreptul lui Puigdemont de a-şi depune candidatura şi de a se prezenta la sesiunea de investitură în mod eficient˝, adică de a  avea acces la lucrările legislativului fără a exista riscul de a fi arestat.

Dar decizia președintelui parlamentului catalan, membru al partidului Stânga Republicană, de a susține cauza lui Puigdemont la Strasbourg, a luat prin surprindere celălalt partid al blocului secesionist, Junts per Catalunya, adică chiar partidul lui Puigdemont, nemulțumit că nu a fost consultat în prealabil.  “Decizia lui Torrent ne-a lăsat perplecși, ar fi fost normal să discute în prealabil cu Puigdemont, pentru că această hotărâre contravine cu propria strategia de apărare, aceste lucruri trebuie hotărâte împreună, între noi deja nu mai există nici un dialog" declara purtatorul de cuvânt al Partidului Junts per Catalunya.

Tensiunea între cele două partide secesioiste a ajuns la cote maxime, mai ales că, tot marți, Roger Torrent împiedicase o inițiativă legislativă a partizanilor lui Puigdemont, prin care se dorea schimbarea regulamentului de investitură, tocmai pentru a facilita candidatura delegată sau telematică a acestuia, ceea ce l-a determinat  în cele din urmă pe purtătorul de cuvânt de la Junts per Catalunya să-l acuze pe Torrent că face totul pentru împiedica investitura lui Puigdemont. Trebuie reamintit faptul că în acest moment președintele Parlamentului a amânat sine die sesiunea de investitura care fusese stabilită inițial pentru 30 ianuarie, tocmai datorită incertitudinile legislative legate de candidatura lui Puigdemont.

 
Ascultă AICI corespondența din Spania