Darius Vâlcov, condamnat la opt ani de închisoare pentru corupţie

Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie. El este consilier al premierului Viorica Dăncilă şi a fost prezentat de Liviu Dragnea drept unul dintre autorii programului economic de guvernare al PSD.

Fostul primar al Slatinei Darius Vâlcov este consilier în aparatul de lucru al prim-ministrului. El a fost condamnat joi de instanţa supremă la opt ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate. Vâlcov ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă.

Darius Vâlcov a primit o condamnare de patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă, şase ani pentru spălare de bani şi doi ani pentru operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia.

Instanţa a decis şi menţinerea sechestrului instituit în acest dosar pe bunuri şi conturi ale actualului consilier al premierului Dăncilă.

Potrivit procurorilor, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA, pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări.

În urma intervenţiilor lui Darius Vâlcov, firma lui Berna a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”.

După câştigarea acestor contracte de către firma lui Berna, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe a câte 400.000 de lei, informează News.ro.

Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei.

Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012-2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.

Pentru a recupera banii, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, 172 de opere de artă, 63.010 lire sterline, 290.334 euro şi 73.077 dolari.

Procurorii DNA au făcut în martie 2015 percheziţii în localităţi din judeţul Olt şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă.