Victor Boştinaru la RFI: PSD riscă sinuciderea; semnalul crizei, îngrijorător în plan extern

Victor Bostinaru Iohannis cooperare presedintie UE.jpg

Eurodeputatul Victor Boştinaru face apel la preşedintele Iohannis să coopereze cu Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti (Foto: Parlamentul European)
Eurodeputatul Victor Boştinaru face apel la preşedintele Iohannis să coopereze cu Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti (Foto: Parlamentul European)

Dacă se ajunge la o instabilitate cronică, România poate fi confruntată inclusiv cu punerea în discuţie a viitoarei preşedinţii a UE, declară la RFI europarlamentarul PSD Victor Boştinaru, care se arată însă convins că nu se va ajunge acolo. El afirmă că "această criză la debut de 2018 e cel mai otrăvit cadou pe care partidul îl putea face Centenarului Marii Uniri".

Victor Boştinaru crede că ”PSD-ul ar trebui să facă astăzi ceea ce n-a făcut în nici una din cele două ocazii, când a nominalizat candidatul pentru prim-ministru: o discuţie democratică, pentru a stabili pe de o parte ce aşteptări are partidul de la viitorul prim-ministru, iar pe de altă parte ce aşteptări are de la viitorul Guvern, inclusiv sub dimensiunea nominalizării unor personalităţi cu o reală formaţie profesională de natură a garanta buna performanţă în calitatea de prim-ministru-miniştri şi pe de altă parte o capacitate reală de a dialoga cu societatea românească şi cu partenerii internaţionali”.

În opinia sa, ”PSD-ul astăzi trebuie să facă un efort politic de salvare a propriei sale existenţe. Dacă PSD-ul va opta pentru o soluţie facilă, de genul un băiat simpatic care să fie premier, pentru că ăsta ne place nouă, atunci PSD-ul riscă să se sinucidă din perspectiva viitoarelor alegeri europene, prezidenţiale, în primul rând şi apoi a celor parlamentare. Dincolo de eşecul propriu al partidului, cred că PSD-ul astăzi este într-o operaţiune de salvare nu doar a propriei credibilităţi, dar şi de recâştigare a credibilităţii României, ca ţară, pentru că această criză la debut de 2018 e cel mai otrăvit cadou pe care partidul meu îl putea face Centenarului Marii Uniri”.

 

”Semnalul în plan extern este îngrijorător”

 

Ce semnal dă PSD în plan extern, schimbând doi premieri într-un an? ”Semnalul este îngrijorător, este un semnal de neîncredere a comunităţii internaţionale, pentru că predictibilitatea e precondiţia oricărei relaţii durabile între parteneri. Este în egală măsură un semnal preocupant din perspectiva capacităţii Guvernului României de a gestiona anul viitor preşedinţia europeană”, consideră Victor Boştinaru.

”Cred că dacă România nu se stabilizează într-un orizont scurt, când spun asta mă gândesc la două săptămâni de zile, dacă tensiunile vor escalada, dacă ajungem la o instabilitate cronică, atunci România poate fi confruntată şi o spun ca pesedist şi cu o imensă îngrijorare şi părere de rău, România poate fi confruntată inclusiv cu punerea în discuţie a viitoarei preşedinţii, dar sunt convins că nu se va ajunge acolo”, spune eurodeputatul PSD.

Întrebat cum i se pare varianta Mihai Fifor-premier, Victor Boştinaru a răspuns: ”Vorbind despre profilul premierului, PSD astăzi trebuie să vină urgent cu o persoană, personalitate, care are o abilitate a dialogului internaţional exersată şi din punctul acesta de vedere ministrul Apărării a probat acest lucru, trebuie să fie o persoană capabilă să dialogheze cel puţin într-o limbă de circulaţie internaţională de o manieră fluentă, în aşa fel încât să nu avem nevoie de tete-a-tete-uri cu traducător, cum s-a mai întâmplat şi iarăşi ministrul Fifor are aceste calităţi. Nu în ultimul rând, trebuie să fie o persoană care să fi practicat dialogul internaţional în forme consacrate şi mă gândesc din nou că sub această dimensiune ministrul Fifor a probat pe de o parte contactele foarte bune şi progresele substanţiale în relaţiile cu SUA şi cu Departamentul Apărării din SUA, inclusiv din perspectiva recentelor contracte de achiziţii pentru armata română, deci credibilitatea lui la Washington e bună. În ce priveşte capacitatea de dialog cu Bruxelles-ul (...), sunt convins că astăzi PSD-ul trebuie să ia foarte în serios ce nume va fi propus, pentru ca această persoană să poată să înceapă în 24 de ore să conducă un asemenea dialog, ţinând cont de interesele reale şi imediate, ca şi cele de perspectivă ale României”.