Cristian Preda: E o păruială generalizată între membrii PSD. Există trei scenarii

Conflictul din PSD era aşteptat, declară la RFI europarlamentarul Cristian Preda (PPE). El spune că există trei scenarii: o demisie a ministrului de Interne, Carmen Dan, o demisie forţată a premierului Mihai Tudose şi susţinerea unui Guvern minoritar de către PSD.

Cristian Preda consideră că asistăm la ”o păruială generalizată între membrii PSD, care vădeşte însă un conflict care era aşteptat, adică un conflict pe care l-am mai văzut, cu alţi actori, anul trecut, între un prim-ministru lipsit de orice autoritate în partid şi şeful partidului, despre care toată lumea ştie că nu poate să devină prim-ministru, fiind condamnat penal”.

Care sunt scenariile? ”Nu sunt foarte multe posibilităţi. Una este aceea ca doamna Carmen Dan, care a făcut să explodeze acest conflict, să plece. Ar fi varianta cea mai simplă, pesediştii să realizeze că o persoană atât de incompetentă ca ministra de Interne nu mai poate să stea la Palatul Victoria. Cealaltă variantă este cea pe care înţeleg că Dragnea vrea s-o forţeze şi anume aceea de a-l îndepărta pe Tudose, de a-l sili să-şi dea demisia, asta în condiţiile în care e puţin probabil, mi se pare mie, scenariul în care pesediştii merg din nou în Parlament, cu o moţiune de cenzură împotriva propriului prim-ministru. Au făcut-o în cazul lui Grindeanu şi acum probabil că ar plăti nişte costuri semnificative, dacă ar repeta această formulă greu de imaginat într-o democraţie (...). Mai e un scenariu, dar poate că e doar rodul unei speculaţii şi anume cel în care PSD realizează că e rău să vadă consecinţele dezastruoase ale deciziilor pe care le-au luat anul trecut, ca partid la guvernare şi să prefere să susţină de acum un Guvern minoritar, pentru a ataca Preşedinţia la anul din postura de partid de Opoziţie (...). Ăsta-i un scenariu care circulă. Ar putea lăsa responsabilitatea Executivului unei echipe pe care s-o controleze prin legile pe care le fac în Parlament, dar în acelaşi timp o echipă pe care ar transforma-o într-un sac de box şi atunci şi-ar putea vedea în fine visul de a trimite pe cineva la Cotroceni, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 2000, dar asta e o speculaţie deocamdată”, afirmă europarlamentarul.

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte luni după-amiază, pentru a tranşa conflictul din partid.

Cristian Preda, despre conflictul din PSD