Pagina de istorie: Liga Națiunilor - cea mai mare speranță, cel mai mare eșec

liga_natiunilor.jpg

Sesiunea inaugurală a Ligii Națiunilor, 15 noiembrie 1920
Image source: 
Biblioteca Națională a Norvegiei / wikipedia.org

În 10 ianuarie 1920, lua ființă la Paris Liga Națiunilor. Era vorba de o organizație internațională care avea drept scop să promoveze dezarmarea și să prevină declanșarea unor noi războaie. La capătul Primului Război Mondial, cele mai mari speranțe ale umanității erau puse în Liga Națiunilor. Totuși, această organizație nu a reușit să prevină izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial.

Liga Națiunilor a luat ființă în contextul intrării în vigoare a Tratatului de la Versailles. Organizația internațională a fost fondată de 42 de state, care urmăreau ca, prin dialog și cooperare, să prevină izbucnirea unui nou conflict armat după Primul Război Mondial. Acesta era considerat de către diplomații vremii drept războiul care a pus capăt tuturor celorlalte războaie, ca urmare a imenselor pierderi umane și materiale suferite de întreaga umanitate.

Ideea fondării Ligii Națiunilor i-a aparținut președintelui american Woodrow Wilson. Însă, din cauza opoziției Congresului, Statele Unite ale Americii nu au făcut parte din această organizație, ceea ce a slăbit considerabil forța Ligii Națiunilor.

Liga avea mai multe structuri, printre care Adunarea Generală, Consiliul și Secretariatul Permanent. De asemenea, a coordonat mai multe organisme internaționale, printre care Comisia pentru Dezarmare sau Organizația Internațională a Muncii. Unele dintre aceste structuri s-au afiliat mai apoi Organizației Națiunilor Unite.

Numărul maxim de membri al Ligii Națiunilor a fost atins în anii 1934 și 1935, când 58 de state făceau parte din această organizație.

Unul dintre cei mai eficienți lideri ai Ligii Națiunilor a fost ministrul român de Externe, Nicolae Titulescu, care a condus Liga în 1930 și 1931. El a fost singura personalitate care primit două mandate la conducerea Ligii Națiunilor.

Această organizație a arbitrat cu succes o serie de conflicte locale și a oferit mandate pentru administrarea unor teritorii precum foste provincii ale Imperiului Otoman, foste colonii ale Germaniei sau teritorii din Oceanul Pacific. De asemenea, a administrat direct teritorii din Europa precum Regiunea Saar sau Orașul Liber Danzig.

Ascensiunea regimurilor totalitare de extrema dreaptă a subminat eficiența Ligii Națiunilor, care a fost incapabilă să prevină izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial. Liga Națiunilor a fost desființată în anul 1946, când mai avea ca membre doar 24 de state. Locul său a fost luat de Organizația Națiunilor Unite. Liga Națiunilor a rămas în istorie prin idealurile sale generoase și prin încercarea de a înlocui dreptul forței cu forța dreptului internațional.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 10 ianuarie 2018
813

Facebook comments