"Trump e mai rău decât ne-am imaginat" - Michael Wolff, autorul bestseller-ului mondial Fire and Fury

fire_and_fury.jpg

Volumul jurnalistului Michael Wolff a fost lansat vineri 5 ianuarie 2018.
Image source: 
REUTERS/Carlos Barria

FOC ȘI FURIE, cartea jurnalistului Michael Wolff,  este,  de când a fost lansată, acum trei zile, un fenomen editorial și cultural. Exemplarele de pe rafturile librăriilor au dispărut rapid; Amazon și-a epuizat stocul, substanțial, în câteva ore, editura Henry Holt este debordată. Dezvăluirile senzaționale conținute în această "cronică de culise" a Administrației Trump provoacă reacții furibunde și amenințări cu procese din partea Casei Albe, dubii serioase în tabăra Democrată în ce privește capacitatea președintelui de a-și exercita funcția, și realinieri de opinie în rândul Republicanilor, care public se mențin în expectativă.

Cartea lui Michael Wolff este o bombă cu explozie întârziată. E  greu și prematur să-i măsurăm efectul acum, într-un an politic delicat și decisiv pentru viitorul țării.

Autorul este un jurnalist experimentat, un mare stilist  al non-ficțiunii americane, căruia i s-a imputat, de-a lungul unei lungi cariere, în cel mai rău caz că înflorește realitatea prin părțile ne-esențiale. Are deci șanse să reziste atenției necruțătoare cu care este onorat de partida pro-trumpiana, care și-a trimis ieri la televiziuni solul cel mai înfocat, mai strident-partizan, consilierul prezidențial Stephen Miller.

"Afirmațiile și insinuările din această carte de totală ficțiune nu sunt altceva decât un morman de gunoi. Găsim acolo descrieri de evenimente la care am participat eu însumi, și pot deci să vă spun că aceste descrieri sunt în întregime frauduloase".

Nu încape îndoiala că există erori punctuale, unele dintre ele corijate public de autorul însuși.  Interesant însă că, până la această oră, nici una dintre surse, nici cele citate nominal,  precum fostul arhitect de campanie și consilier Steven Bannon, nici cele care au preferat anonimatul, nu au contrazis esența și concluziile textului.

"I se pot face acestei cărți multe reproșuri jurnalistice serioase. Pe de altă parte, sună adevarat. Ce a spus, și va continua să spună Wolff, este că așa vorbesc despre Trump mulți din anturajul său de la Casa Albă, și mulți parlamentari Republicani. Dacă-i întrebi în ce măsură președintele este competent și apt, garantez că primul lucru pe care-l spun 80% dintre ei este, " răspund doar dacă nu-mi dați numele", preciza Mark Leibovich, corespondentul la Washington al cotidianului New York Times. Tony Schwartz, care-l cunoaște bine pe Trump de la sfârșitul anilor 1980, când a scris autobiografia magnatului imobiliar, ARTA AFACERILOR, a precizat pe Twitter că "oricine a petrecut un sfert de oră cu actualul președinte știe că-i adevărat".

Zvonuri despre habitudinile și trăsăturile infantile ale ocupantului Casei Albe, despre caracterul său impulsiv, despre acuitatea sa mentală în declin, au circulat în perioada campaniei și s-au amplificat de când se află la putere, validate tweet cu tweet.

"E jenant când te îngrijorează echilibrul psihic al șefului Casei Albe. Aliații noștri sunt deconcertați, pentru că relația lor cu Statele Unite cere un mecanism decizional american solid, iar președintele Trump a provocat un cutremur la temelia politicii externe a Washington-ului, și nimeni nu știe unde se va ajunge", consideră Nancy Soderberg, fost ambasador la ONU în Executivul Clinton.

Impresia pe care o creează FOC ȘI FURIE este că la Casa Albă domnește haosul, și că mulți dintre executanții politicii trumpiene n-au nici o fărâmă de respect pentru liderul lor. Dimpotrivă: se întrec să-l zugrăvească într-un chip extrem de jignitor, și să invoce necesitatea de a-l înlătura prin mecanismul constituțional al Amendamentului 25, cel referitor la incapacitatea de exercitare a funcției.

"Nu am nici un fel de părtinire politică în ce-l privește pe Donald Trump. Am pornit, precum o bună parte a țării și mulți dintre subalternii săi, cu speranța că totul va fi în ordine. Aș fi fost încântat să pot scrie că Trump, acest președinte-surpriză, va reuși. Din păcate, nu pot scrie așa ceva. Nu va reuși. E mai rău decât ne-am imaginat. Trăim un moment istoric extraordinar, și ultimele câteva zile, cu reacția Casei Albe la cartea mea, o dovedesc.  Ce s-a întâmplat? Este rezonabil să spui că e un caz de Amendamentul 25, e alarmant din toate punctele de vedere", opina autorul cărții, Michael Wolff, care spune că a discutat informal cu președintele în multiple rânduri, și că a avut acces în incinta Casei Albe, și la multe persoane din cercurile puterii, grație încuviințării tacite a acestuia.

"S-a spus despre candidatura, se spune despre președinția Trump, că se va izbi de un zid. Unul dintre motivele pentru care această carte a atins un nerv, devenind un fenomen cultural, este că oferă tuturor o șansă de focalizare, de a spune, "nu-i posibil, nu-mi vine să cred", puncta Michael Wolff.

 
Ascultă AICI corespondența din SUA