Retrospectivă 2017. Evenimentele care au tulburat liniștea în Suedia

suedia.jpg

Image source: 
pixabay.com

După ce în 2016 subiectul cel mai discutat în Suedia fusese criza care a adus în țară aproximativ 100.000 de solicitanți de azil și a determinat autoritățile să introducă din nou controlul la frontiere, anul 2017 se prevedea a fi unul destul de calm. Lucrurile nu au fost chiar așa...

La început nimic nu părea că va tulbura previziunile. Singurul eveniment marcant din primele trei luni a fost acela că Suedia a numărat oficial 10 milioane de locuitori.

Din păcate, pe 7 aprilie un camion intra în plin într-un mare magazin aflat pe cea mai importantă stradă pietonală a Stockholmului. Bilanțul era atunci de 5 morți și 15 răniți. Un mare șoc pentru suedezi dar și o ocazie de a arăta lumii extraordinară solidaritate. Cea mai mare surpriză au avut-o în acele zile polițiștii care s-au trezit cu brațele și mașinile pline de flori și cu nenumărate îmbrățișări primite în plină stradă pentru a li se arăta cât de mult le era apreciată munca.

 Într-o notă mult mai optimistă, o lună mai târziu, suedezii de bucurau de marele premiu Palme d’Or pe care filmul “The square” realizat de Ruben Östlund îl primea la festivalul de la Cannes. Filmul e o comedie poveste care oglindește perfect  elemente mai puțin cunoscute ale societății suedeze de azi.

Iar dacă vara nu a avut evenimente notabile, în septembrie Suedia a revenit din nou în atenția tuturor prin ceea ce s-a numit Aurora 17. 

Acesta a fost cel mai mare exercițiu militar suedez din ultimii 23 de ani și a avut ca scop oficial apărarea Gotland, o insulă suedeză aflată la aproximativ 350 de km de Kaliningrad, enclava rusă de pe teritorului Poloniei. Practic, el a simulat atacarea țării de către o forță armată străină în diverse puncte strategice. Că la exercițiu au participat 19 000 de militari care aparțin unei țări care în ultimii 200 de ani nu a fost implicată în vreun conflict este deja un lucru remarcabil, însă marea noutate a fost că lor li s-au alăturat 1 500 de membrii ai trupelor NATO din state că Danemarca, Franța, Polonia, Statele Unite șamd. Toate astea  în condițiile în care Suedia nu este membră a pactului Nord Atlantic.

Explicația dată de analiști a fost aceea că Aurora 17 s-a dorit a fi un mesaj fără echivoc adresat Rusiei lui Vladimir Putin, care, după ocuparea Crimeei și atacarea Ucrainei, după survolarea Golfului Finlandei la doar 40 km de Gotland cu niște avioane militare, recent trimisese 100 000 de militari pentru a se antrena în Belarus și zona Baltică. În Suedia teama de Rusia este una reală, iar Aurora 17 a fost o clară demonstrație a faptului că Suedia, oricât de mult își iubește neutralitatea, nu exclude în niciun caz intrarea în NATO. 

O veste proastă pentru nenumărații cetățeni români și bulgari care trăiesc din asta este faptul că, tot în luna septembrie, în Suedia a început să se vorbească oficial despre posibilitatea interzicerii cerșetoriei. Inițiativa legislativă a fost a opoziției. Vocile critice au spus că o astfel de lege nu i-ar ajuta în niciun caz pe romii care sunt considerați a fi discriminați în țările de unde vin. Deocamdată, partidul Social Democrat aflat la guvernare nu se gândește să accepte așa ceva și vorbește cel mult despre niște eventuale licențe pe care cerșetorii ar trebui să le primească de la autorități și care să prevadă în ce locuri și la ce ore ei și-ar putea desfășura activitatea. 

În sfârșit, toamna scandinavă a venit în Suedia cu un adevărat tsunami provocat de campania #metoo. Nicăieri în lume aceasta nu a avut un efect mai puternic. Practic, hashtag-ul inițial s-a multiplicat în 20 altele. Au apărut la lumina zilei incredibil de multe istorii de hartuire sau tracasare, unele vechi de foarte mult ani. Au fostă acuzate populare figuri mass-media, sportivi, personalități culturale din instituții extrem de reputate. Au avut loc concedieri, academia suedeză a anunțat tăierea fondurilor oferite de mulți ani unui popular club cultural condus de o persoană cu reputație foarte bună până atunci, iar organizatorii ceremoniei premiilor Nobel au decis tăierea unei personalități acuzate de așa ceva de pe lista invitaților.

În cifre, 456 de actori de teatru au povestit întâmplări în care au fost tracasați sexual, mai mult de 4000 de persoane din domeniul magistraturii au reclamat același lucru, iar hashtagul #deadline care se adresează jurnaliștilor a strâns și el 4000 de mărturii. Ele se referă la toate nivelurile posibile de hartuire… de la a te adresa unei femei cu un nume înjositor, până la propuneri deplasate, gesturi sexuale, marginalizări, sau chiar viol. 

Un caz despre care s-a scris este cel al editorialistului Staffan Heimersson, dat afară de la Aftonbladet, cel mai mare tabloid suedez, după 54 de ani de colaborare. Cauza a fost un articol în care el asemăna mișcarea #metoo cu o epurare stalinistă, completat de un interviu un în care le acuza pe femeile care își povestec experiențele în cadrul campaniei că se inspiră din cartea “50 shades of grey” și folosesc #metoo pentru a scrie “pornografie de proastă calitate”.

Însă el a fost un caz izolat. La polul opus, Björn Ulvaeus, unul dintre foștii membri ai grupului Abba, a declarat recent că ne aflăm în mijlocul unei revoluții, a unei avalanșe care va schimba fundamental societatea. “Vocile nu mai sunt reduse la tăcere. Sunt fericit că trăiesc să văd asta”, a adăugat el.

 
Ascultă AICI corespondența din Suedia